Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 Odisha PSC Exam Part 1

Doorsteptutor material for CLAT is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. A cycle is bought for ₹ 900 and sold for ₹ 1080, find the gain percent?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

2. An article is bought for ₹ 675 and sold for ₹ 900, find the gain percent?

A.

B. 30 %

C.

D.

Answer: C

3. An article is bought for ₹ 600 and sold for ₹ 500, find the loss percent?

A.

B.

C. 16 %

D.

Answer: D

4. The cost price of a radio is ₹ 1500 and it was sold for ₹ 1230, find the loss % ?

A. 18 %

B. 9 %

C. 15 %

D. 6 %

Answer: A

5. A watch was sold at a loss of 10 % . If it was sold for ₹ 140 more, there would have been a gain of 4 % . What is the cost price?

A. ₹ 1000

B. ₹ 1140

C. ₹ 860

D. ₹ 760

Answer: A

6. The sale price sarees listed for ₹ 400 after successive discount is 10 % and 5 % is?

A. ₹ 357

B. ₹ 340

C. ₹ 342

D. ₹ 338

Answer: C

7. The list price of an article is ₹ 65. A customer pays ₹ 56.16 for it. He was given two successive discounts, one of them being 10 % . The other discount is?

A. 3 %

B. 4 %

C. 5 %

D. 6 %

Answer: B

8. A single discount equivalent to the discount series of 20 % , 10 % and 5 % is?

A. 25 %

B. 30 %

C. 31.6 %

D. 33.5 %

Answer: C

9. What profit percent is made by selling an article at a certain price, if by selling at of that price, there would be a loss of 20 % ?

A. 20 %

B. 25 %

C.

D. 12 %

Answer: A

10. A trader bought a car at 20 % discount on its original price. He sold it at a 40 % increase on the price he bought it. What percent of profit did he make on the original price?

A. 10 %

B. 11 %

C. 12 %

D. 15 %

Answer: C

11. A man sells a horse for ₹ 800 and loses something, if he had sold it for ₹ 980, his gain would have been double the former loss. Find the cost price of the horse?

A. ₹ 900

B. ₹ 875

C. ₹ 850

D. ₹ 860

Answer: D

12. By selling a house for ₹ 45000, it was found that of the outlay was gained, what ought the selling to price to have been in order to have lost 5 p. c?

A. ₹ 38750

B. ₹ 38000

C. ₹ 40000

D. ₹ 42000

Answer: B

13. If a man lost 4 % by selling oranges at the rate of 12 a rupee at how many a rupee must he sell them to gain 44 % ?

A. 7

B. 8

C. 9

D. 10

Answer: B

14. By selling 150 mangoes, a fruit-seller gains the selling price of 30 mangoes. Find the gain percent?

A. 20 %

B. 25 %

C. 18 %

D. 30 %

Answer: B

15. The C. P of 10 pens is equal to the S. P of 12 pens. Find his gain % or loss % ?

A. profit

B. % profit

C. % loss

D. % loss

Answer: C

Developed by: