History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 10

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

24. Whom did Babur defeat in the battle of Ghaghara in 1529?

(a) Bahlol Lodhi

(b) Alauddin Khalji

(c) Mahmud Lodhi

(d) Sikandar Lodhi

Ans: (c)

25. Which empire in India was founded by Babur?

(a) Gupta

(b) Pathan

(c) Arab

(d) Mughal

Ans: (d)

26. Where was Babur buried?

(a) Lahore

(b) Agra

(c) Kabul

(d) Delhi

Ans: (c)

27. I. The battle of Khanwa was of greater significance than that of Panipat.

II. It destroyed the Afghan resistance to Mughal rule.

(a) I and II are wrong

(b) I and II are correct and II explains I

(c) I is correct but II is wrong

(d) I is wrong but II is correct

Ans: (c)

28. Babur laid the foundation of Mughal empire in 1526 by defeating

(a) Rana Sanga

(b) Ibrahim Lodhi

(c) Daulat Khan Lodhi

(d) Alauddin Khalji

Ans: (b)

29. Akbar՚s land revenue system was known as

(a) Bandobast system

(b) Zabti system

(c) Todarmal՚s revenue system

(d) None of the above

Ans: (b)

30. Din-i-Ilahi was accepted by

(a) Birbal

(b) Todarmal՚s

(c) Tansen

(d) Raja Man Singh

Ans: (a)

31. Where did Babur die?

(a) Agra

(b) Kabul

(c) Delhi

(d) Lahore

Ans: (a)

32. The Mughal emperor, who died to a sudden fall from the staircase was

(a) Jehangir

(b) Humayun

(c) Aurangzeb

(d) Babur

Ans: (b)

33. The most famous court poet (In Hindi literature) of Akbar was

(a) Surdas

(b) Tulsidas

(c) Kabirdas

(d) Abdur Rahim-Khan-i-Khanan

Ans: (d)

34. Which of the following was built by Akbar?

(a) Agra Fort

(b) Red Fort

(c) Daulat Abad Fort

(d) Ahmed Nagar Fort

Ans: (a)

35. Humayun received the Kohinoor diamond from

(a) the ruler of Gwalior

(b) SherShah Suri

(c) the ruler of Bikaner

(d) the ruler of Jodhpur

Ans: (a)

36. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Battle of Haldighati1. Babur
B. Battle of Bilgram2. Akbar
C. Second Battle of Panipat3. Humayun
D. Battle of Khanwa4. Jehangir

(a) 2 3 2 1

(b) 1 3 2 1

(c) 3 2 4 1

(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Developed by: