History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 18

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

53. Who succeeded Siraj-ud-Daulah as Nawab of Bengal after the battle of Plassey?

(a) Aliwardi Khan

(b) Mir Jaffar

(c) Mir Qasim

(d) Shuja-ud-Daulah

Ans: (b)

54. The Maratha Power reached its zenith during the Peshwa ship of

(a) Narayan Rao

(b) Bajirao-I

(c) Madhav Rao

(d) Balaji-II

Ans: (d)

55. The leader of the young Bengal Movement was

(a) Dwarkanath Tagore

(b) Chandrashekhar Deb

(c) Ishwar Chandra Vidyasagar

(d) Henry Vivian Derozio

Ans: (d)

56. The Peshwa became the official head of Maratha administration in the year

(a) 1730 AD

(b) 1736 AD

(c) 1742 AD

(d) 1748 AD

Ans: (d)

57. The final defeat of the Maratha confederacy came during the time of

(a) Wellesley

(b) Minto

(c) Hastings

(d) Cornwallis

Ans: (c)

58. Who is known as the ‘Grand Old Man’ of India?

(a) Khan Abdul Gaffar Khan

(b) Rajagopalachari

(c) Lala Lajpat Rai

(d) Dadabhai Naoroji

Ans: (d)

59. The first Europeans to come to India were

(a) British

(b) Dutch

(c) French

(d) Portuguese

Ans: (d)

60. Who was the first Indian to get selected in ICS?

(a) Surendranath Banerjee

(b) Sarojini Naidu

(c) Lala Lajpat Rai

(d) C R Das

Ans: (a)

61. The first Governor-General of Bengal was

(a) Lord Cornwallis

(b) Lord Clive

(c) Lord Wellesley

(d) Warren Hastings

Ans: (d)

62. Who succeeded Aurangzeb after his death in 1707 AD?

(a) Bahadur Shah-I

(b) Prince Kambaksh

(c) Prince Azam

(d) Akbar-II

Ans: (a)

63. Who was the leader of Poona Sarvajanik Sabha founded in 1870?

(a) S N Banerjee

(b) Justice Ranade

(c) KT Telang

(d) Pherozshah Mehta

Ans: (b)

64. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century?

(a) Swami Dayanand

(b) Swami Vivekanand

(c) Guru Shankaracharya

(d) Raja Rammohan Roy

Ans: (a)

65. The title of Governor-General was changed to that of Viceroy in the year

(a) 1858 AD

(b) 1885 AD

(c) 1905 AD

(d) 1917 AD

Ans: (a)

66. The reform movement among the Muslims started by Sir Syed Khan is known as

(a) Sufi

(b) Khilafat

(c) Wahabi

(d) Aligarh

Ans: (d)

Developed by: