Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 7

Glide to success with Doorsteptutor material for IEcoS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

8. LURK: WAIT

(a) boost: elevate

(b) deplete: drain

(c) abscond: depart

(d) bilk: cheat

(e) topple: stabilize

Ans: (c)

9. ALCHEMY: SCIENCE

(a) nostrum: remedy

(b) sideshow: carnival

(c) ploy: tactic

(d) forgery: imitation

(e) burlesque: comedy

Ans: (a)

10. NEEDLE: KNIT

(a) bait: fish

(b) match: fire

(c) loom: weave

(d) soap: wash

(e) bed: sleep

Ans: (c)

11. PARENTHESIS: EXPLANATION

(a) ellipsis: omission

(b) asterisk: exaggeration

(c) synopsis: affectation

(d) apostrophe: annotation

(e) synthesis: interpolation

Ans: (a)

12. CENSUS: POPULATION

(a) manifest: debts

(b) roster: audience

(c) itinerary: journeys

(d) inventory: merchandise

(e) state: incumbents

Ans: (d)

13. STANZA: POEM

(a) mimicry: pantomime

(b) duet: chorus

(c) act: opera

(d) rhyme: verse

(e) pirouette: ballet

Ans: (c)

14. EXHORT: SUGGEST

(a) conspire: plan

(b) tamper: adjust

(c) crave: accept

(d) goad: direct

(e) instruct: teach

Ans: (d)

15. SANDPAPER: ABRASIVE

(a) gasoline: refined

(b) gravity: irritant

(c) polish: floors

(d) acrylic: emulsion

(e) oil: lubricant.

Ans: (e)

16. DIAPHANOUS: CACOPHONOUS

(a) translucent: transparent

(b) transparent: noisy

(c) sheer: opaque

(d) harmonious: discordant

(e) twofold: multiple.

Ans: (b)

17. INFANCY: SENILITY

(a) January: October

(b) incipient: critical

(c) day: night

(d) conclusion: climax

(e) dawn: dusk.

Ans: (e)

18. RIG: CONTEST

(a) solve: conundrum

(b) predict: race

(c) repudiate: thesis

(d) gerrymander: district

(e) incriminate: evidence

Ans: (d)

19. ARBORETUM: TREES

(a) aviary: birds

(b) cathouse: garden

(c) museum: painters

(d) grove: forest

(e) zoo: range

Ans: (d)

20. MENDICANT: IMPECUNIOUS

(a) hat: askew

(b) liar: poor

(c) complainer: petulant

(d) critic: quizzical

(e) philanthropist: prodigal.

Ans: (c)

Developed by: