General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 4

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

3. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Rice Research Institute1. Rajahmundry
B. Tobacco Research Institute2. Mumbai
C. Sugar Research Institute3. Cuttack
D. Cotton Research Institute4. Coimbatore

(a) 4 1 3 2

(b) 2 3 1 4

(c) 3 1 4 2

(d) 2 1 3 4

Ans: (c)

4. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) National Aluminum Company Ltd Bhubaneshwar

(b) Indian Bureau of Mines Dhanbad

(c) National Film Archives of India Pune

(d) National Archives of India New Delhi

Ans: (d)

5. Match the following

Match the Following
List – I CityList – II Establishment
A. Arkonnam1. Central Air Command HQ
B. Allahabad2. Naval Air Base
C. Kamptee3. Institute of Military Law
D. Mhow4. Coast Guard District HQ
5. College of Combat

(a) 2 5 3 1

(b) 3 1 4 5

(c) 2 1 3 5

(d) 3 5 4 1

Ans: (c)

6. Match the following

Match the Following
List – I LibraryList – II City
A. National Library1. New Delhi
B. State Central Library2. Kolkata
C. Connemara Public Library3. Mumbai
D. Mhow4. Chennai

(a) 1 3 4

(b) 2 3 4

(c) 1 4 3

(d) 2 4 3

Ans: (a)

7. Match the following

Match the Following
List – I DepartmentList – II Ministry of the Government of India
A. Department of Women and Child Development1. Ministry of Health and Family Welfare
B. Department of Official Language Development2. Ministry of Human Resource
C. Department of Drinking Water Supply3. Ministry of Water Resources

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) None

Ans: (d)

8. Match the following

Match the Following
List – I InstituteList – II Located At
A. Indian Institute of Geomagnetism1. Coimbatore
B. International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials2. Mumbai
C. Salim Ali Centre for Ornithology and Natural History3. Jabalpur
D. Tropical Forestry Research Institute4. Hyderabad

(a) 2 3 1 4

(b) 1 4 2 3

(c) 2 4 1 3

(d) 2 3 2 4

Ans: (c)

9. Which of the following pairs is not correctly matched?

Which of the Following Pairs is Not Correctly Matched?
List – I Unit of Indian RailwayList – II Location
(a) Railway Staff College1. Vadodara
(b) Central Organization for Railway Electrification2. Varanasi
(c) Wheel and Axle Plant3. Bengaluru
(d) Rail-coach Factory4. Kapurthala

Ans: (b)

10. Match the following

Match the Following
List – I Industrial UnitList – II Location
a) Atlas Cycles Co. Ltd1. Bengaluru
b) Bharat Earthmovers Ltd2. Bhubaneshwar
c) Indian Farmers Fertilizers Co-operative Ltd3. Kalol
d) National Aluminum Co Ltd4. Sonepat

(a) 1 4 2 3

(b) 1 4 3 2

(c) 4 1 2 3

(d) 4 1 3 2

Ans:

11. Match the following

Match the Following
List – I InstituteList – II Location
A. Central Drug Research Institute1. Simla
B. Central Potato Research Institute2. Cuttack
C. Central Rice Research Institute3. Lucknow
D. Indian Institute of Horticulture Research4. Bengaluru

(a) 3 1 2 4

(b) 2 3 1 1

(c) 4 3 1 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

Developed by: