Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 16

Glide to success with Doorsteptutor material for AP : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

86. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Ahmedabad1. Handloom
B. Gwalior2. Woolen Textiles
C. Bengaluru3. Cotton Textiles
D. Coimbatore4. Silk Textiles

(a) 3 1 4 2

(b) 4 2 3 1

(c) 4 1 3 2

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

87. The largest coal reserves of India are found in

(a) Chhattisgarh

(b) Jharkhand

(c) Madhya Pradesh

(d) Odisha

Ans: (b)

88. Consider the following areas

1. Himalayas

2. Chhota Nagpur

3. Chhattisgarh

4. Sone Valley

What is the correct sequence of these areas in descending order of their coal reserves?

(a) 1,4, 3,2

(b) 2,4, 3,1

(c) 1,3, 4,2

(d) 2,3, 4,1

Ans: (d)

89. The first oil well in India was dug at

(a) Bombay High

(b) Moran

(c) Digboi

(d) Nabarkatiya

Ans: (c)

90. Which State has the largest number of sugar mills?

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Tamil Nadu

(d) Uttar Pradesh

Ans: (d)

91. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Cement1. Sindri
B. Paper2. Oatacamund
C. Fertilizer3. Nepanagar
D. Photo film4. Katini

(a) 4 3 1 2

(b) 1 2 4 3

(c) 4 2 1 3

(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

92. Diesel locomotives are manufactured at

(a) Kapurthala

(b) Perambur

(c) Varanasi

(d) Jamshedpur

Ans: (c)

93. Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) Rajasthan

Ans: (c)

94. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Salem1. Antibiotics
B. Pimpri2. Petroleum Refining
C. Perambur3. Alloy Steel
D. Bongaigaon4. Railway Coaches

(a) 3 1 4 2

(b) 4 1 3 2

(c) 3 2 1 4

(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

95. Match the following

Match the Following
List – I MineralsList – II States
A. Uranium1. Rajasthan
B. Copper2. Bihar
C. Zinc3. Karnataka
D. Lignite4. Tamil Nadu
E. Gold5. Odisha

(a) 1 2 2 4 5

(b) 2 1 1 4 3

(c) 4 5 2 1 3

(d) 5 1 3 1 2

Ans: (b)

96. Match the following

Match the Following
List – I MineralsList – II States
A. Gold1. Khetri
B. Coal2. Kolar
C. Copper3. Kudremukh
D. Iron4. Jharia

(a) 2 4 13

(b) 1 2 3 4

(c) 4 3 2 1

(d) 3 4 1 2

Ans: (a)

Developed by: