Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 4

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

42. Platinum diamond and gold are found in which type of rocks?

(a) Igneous

(b) Sedimentary

(c) Metamorphic

(d) All of these

Ans: (a)

43. Cirrus mean

(a) light cloud

(b) rein bearing

(c) high cloud

(d) low cloud

Ans: (c)

44. Equinoxes occurs on

(a) 21st March and 23rd September

(b) 22nd June and 22nd December

(c) 21st March and 22nd December

(d) 22nd June and 23rd September

Ans: (a)

45. Equinoxes means

(a) days and nights are equal

(b) nights are longer than days

(c) shortest day and shortest night in the year

(d) days are longer than nights

Ans: (a)

46. In which types of rocks are coal and petroleum found?

(a) Granite

(b) Igneous

(c) Metamorphic

(d) Sedimentary

Ans: (d)

47. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Mantle1. Layer below Earth՚s crust
B. Sima2. Heavy rocks of lithosphere
C. Sial3. Small peninsula
D. Bill4. Light rocks of lithosphere

(a) 1 2 4 3

(b) 2 4 3 1

(c) 3 4 2 1

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

48. In which of the following metal is most abundant in the Earth՚s crust?

(a) Calcium

(b) Magnesium

(c) Aluminum

(d) Iron

Ans: (c)

49. Malten rock below the surface of the Earth is called

(a) Lave

(b) Magma

(c) Basalt

(d) Laccolith

Ans: (b)

50. Which of the following is a chemical weathering process?

(a) Frost action

(b) Hydraulic action

(c) Oxidation

(d) Thermal expansion

Ans: (c)

51. The most ideal conditions for the chemical weathering are found in

(a) cold and dry regions

(b) cold and humid regions

(c) hot and dry regions

(d) hot and humid regions

Ans: (d)

52. Exposure of rock to the changes of temperature is the cause of

(a) chemical weathering

(b) biological weathering

(c) degradational weathering

(d) mechanical weathering

Ans: (d)

53. The removal of rock layer due to weathering is called

(a) dilation

(b) exhalation

(c) block disintegration

(d) granular disintegration

Ans: (b)

54. Bowl shaped depression created because of glacial erosion high on a mountain side is called

(a) Hum

(b) Cirque

(c) Glacial trough

(d) Hanging valley

Ans: (b)

55. Residual hill in the desert region is known as

(a) Play

(b) Inlier

(c) Inselberg

(d) Pediment

Ans: (c)

Developed by: