Punjab PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 25 of 135)

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Which of the following cranial nerves is not directly related to the eye?
    1. II
    2. III
    3. VI
    4. VII

    Answer: d

  2. Which of the following cranial nerves can cause movement of trapezius muscle?
    1. IV
    2. VII
    3. X
    4. XI

    Answer: d

  3. Which of the following cranial nerves causes sensation to of the tongue?
    1. IV
    2. VII
    3. X
    4. XI

    Answer: b

  4. Which of the following cranial nerves can be directly linked to respiratory and cardiac dysfunction?
    1. IV
    2. VII
    3. X
    4. XI

    Answer: c

  5. Which of the following cranial nerves can be directly linked to ptosis?
    1. III
    2. IV
    3. V
    4. VI

    Answer: b

  6. Which of the following cranial nerves can be directly linked to diplopia?
    1. III
    2. IV
    3. V
    4. VI

    Answer: b

  7. Which of the following is another name for cranial nerve IX?
    1. Trochlear
    2. Vestibulocochlear
    3. Hypoglossal
    4. Glosspharyngeal

    Answer: d

  8. Athetosis type movements are often identified with a ________ lesion.
    1. Midbrain
    2. Basal ganglia
    3. Subthalamic
    4. Thalamus

    Answer: b

  9. Changes in personality and judgment are often associated with a ________lesion.
    1. Frontal lobe
    2. Parietal lobe
    3. Broca՚s area
    4. Wernicke՚s area

    Answer: a

  10. Changes in motor aphasia are often associated with a ________ lesion.
    1. Frontal lobe
    2. Parietal lobe
    3. Broca՚s area
    4. Wernicke՚s area

    Answer: c

Developed by: