Punjab PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 29 of 135)

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Which of the following is not a side effect of the cholinoreceptor blocker (Atropine) ?
    1. Increased pulse
    2. Urinary retention
    3. Constipation
    4. Mydriasis

    Answer: b

  2. Which of the following is not a side effect of the Ace Inhibitor (Captopril) ?
    1. Rash
    2. Angioedema
    3. Cough
    4. Congestion

    Answer: d

  3. Which of the following is not a side effect of the Vasodilator (Nifedipine) ?
    1. Nausea
    2. Flush appearance
    3. Vertigo
    4. Sexual dysfunction

    Answer: d

  4. Which of the following is not a side effect of the Sympathoplegics (Clonidine) ?
    1. Hypertension
    2. Asthma
    3. Dry oral cavity
    4. Lethargic behavior

    Answer: b

  5. Which of the following is not a side effect of the Dieuretics (Loop dieuretics) ?
    1. Alkalosis
    2. Nausea
    3. Hypotension
    4. Potassium deficits

    Answer: b

  6. Which of the following is not an effect of the drug (Isoflurane) ?
    1. Elevated lipid levels
    2. Nausea
    3. Increased blood flow to the brain.
    4. Decreased respiratory function

    Answer: a

  7. Which of the following is not an effect of the drug (Midazolam) ?
    1. Amnesia
    2. Decreased respiratory function
    3. Anesthetic
    4. Dizziness

    Answer: d

  8. Which of the following is not an effect of the drug (Clozapine) ?
    1. Agranulocytosis
    2. Antipsychotic
    3. Used for Schizophrenia
    4. Increased appetite

    Answer: d

  9. Which of the following is not treated with (Epinephrine) ?
    1. Renal disease
    2. Asthma
    3. Hypotension
    4. Glaucoma

    Answer: a

  10. Which of the following is not treated with (Ephedrine) ?
    1. COPD
    2. Hypotension
    3. Congestion
    4. Incontinence

    Answer: a

Developed by: