Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 11

Get top class preparation for IAS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

133. Jurisdiction of the High Court under Article 226 over service matters has been taken over by which judicial institution?

a) District Court

b) Administrative Court

c) Chief Metropolitan Magistrate

d) High Court

Ans: (b)

134. Which Constitutional Institution conducts elections of Parliament and State Legislatures and to the offices of President and Vice-President?

a) State Election Commission

b) Provisional Election Commission

c) Election Commission

d) None of the above

Ans: (c)

135. After 44th Constitutional Amendment provisions relating with election in Part XV of the Constitution of India have been retained in how many Articles?

a) Articles 324 - 329A

b) Articles 324 - 329

c) Articles 324 - 327

d) Articles 224 - 228

Ans: (b)

136. Which Constitutional Article relating with the subject of election was omitted through 44th Amendment Act, 1975?

a) Article 329A

b) Article 329B

c) Article 329C

d) Article 329

Ans: (a)

137. Through which Constitutional Amendment, Article 329A relating with the subject of election was inserted?

a) 25th Amendment Act, 1971

b) 27th Amendment Act, 1971

c) 28th Amendment Act, 1972

d) 39th Amendment Act, 1975

Ans: (d)

138. Through which Constitutional Article, the subject of bar to interference by courts in electoral matters have been elaborated?

a) Article 327

b) Article 229

c) Article 329

d) None of these

Ans: (c)

139. Which Constitutional Article elaborated power of Parliament to make provision with respect to elections of legislatures?

a) Article 329

b) Article 327

c) Article 328

d) Article 330

Ans: (b)

140. Who appoints Chief Election Commissioner?

a) President

b) Prime Minister

c) Parliament

d) None of these

Ans: (a)

141. Who acts as the Chairman of the Election Commission after appointment as Election Commissioner?

a) Prime Minister

b) Home Minister

c) Chief Appointment Officer

d) Chief Election Commissioner

Ans: (d)

142. Under whose advice, President of India appoints Regional Election Commissioner?

a) Prime Minister

b) Chief Justice of High Court

c) Governor

d) Chief Election Commissioner

Ans: (d)

143. Who decides allotment of symbols to Political parties?

a) Political party leader

b) Political party governing committees

c) Election committee of political party

d) Election commission

Ans: (d)

144. Conduct of Election Rules, 1961 was made by the Central Government in consultation with which commission?

a) Parliamentary Members Inquiry Commission

b) Regional Election Commissioners

c) Election Commission

d) None of the above

Ans: (c)

145. Who decides disputes relating with the allotment of symbols to Political Parties?

a) Representation Act, 1952

b) Representation Act, 1953

c) Representation of the People Act, 1951

d) Election Commission

Ans: (d)

Developed by: