General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

25. Uranium Corporation of India Limited is situated in

(a) Maharashtra

(b) West Bengal

(c) Bihar

(d) Rajasthan

Ans: (c)

26. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Which One of the Following Pairs is Not Correctly Matched?
List – IList – II
(a) Indira Gandhi Rashtriya Manav Sangrahalaya1. Bhopal
(b) Ramakrishna Mission Institute of Culture2. Kolkata
(c) Khuda Bakhsh Oriental Public Library3. Lucknow
(d) Anthropological Survey of India (Headquarters)4. Kolkata

Ans: (c)

27. Consider the following statements

1. State Central Library is located at Mumbai

2. National Library is located at New Delhi

Which of these statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

28. Which one of the following is not a Defense Public Sector Undertaking?

(a) Bharat Dynamics Limited

(b) Mishra Dhatu Nigam Limited

(c) Bharat Earth Movers Limited

(d) Hindustan Shipyard Limited

Ans: (d)

29. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Army School of Physical Training (Mhow)1. Dr Ambedkar Nagar
B. College of Defense Management2. Secundrabad
C. Naval College of Engineering3. Pune
D. Military College of Telecommunication Engineering4. Lonavala
5. Dehradun

Defense Training Institute Location

(a) 3 1 4 2

(b) 5 2 3 1

(c) 3 2 4 1

(d) 5 1 3 2

Ans: (a)

30. Survey of India is under

(a) Defense Ministry

(b) Environment and Forest Ministry

(c) Home Ministry

(d) Science and Technology Ministry

Ans: (b)

31. The first atomic power reactor in India was

(a) Dhruv

(b) Jarlina

(c) Poornima

(d) Apsara

Ans: (d)

32. The first neutron reactor of India, ‘Kamini’ , is situated at

(a) Narora

(b) Kalpakkam

(c) Kota

(d) Trombay

Ans: (b)

33. Match the following

Match the Following
List – I InstituteList – II City
A. National Institute of Ocean Technology1. Chennai
B. National Centre for Antarctic and Ocean Research2. Goa
C. Indian National Centre for Indian Ocean Information Services3. Hyderabad
4. Vishakhapatnam

(a) 1 2 3

(b) 2 3 4

(c) 1 2 4

(d) 2 1 3

Ans: (a)

34. Match the following

Match the Following
List – I InstituteList – II Location
A. Indian Institute of Public Administration1. Faridabad
B. VV Giri National Labour Institute2. Bengaluru
C. National Institute of Financial Management3. Noida
D. National Law School of India University4. Mumbai
5. Delhi

(a) 1 2 4 3

(b) 5 3 1 2

(c) 1 3 4 2

(d) 5 2 1 3

Ans: (b)

35. Match the following

Match the Following
List – I Defense Training InstituteList – II Location
A. INS Valsara1. Mhow
B. Air Force Administrative College2. Coimbatore
C. Army War College3. Jamnagar
D. Institute of Military Law4. Campetti

(a) 3 4 1 2

(b) 1 2 3 4

(c) 3 2 1 4

(d) 1 4 3 2

Ans: (c)

Developed by: