Tripura PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 26 of 135)

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Changes in sensory aphasia are often associated with a ________ lesion.
    1. Frontal lobe
    2. Parietal lobe
    3. Broca՚s area
    4. Wernicke՚s area

    Answer: d

  2. Which of the following diseases has not been directly linked with Bell՚s palsy?
    1. AIDS
    2. Diabetes
    3. Lyme disease
    4. Alzheimer՚s disease

    Answer: d

  3. Which of the following cervical nerve roots best corresponds with activation of the triceps muscle?
    1. C5
    2. C6
    3. C7
    4. T2

    Answer: c

  4. The upper and middle trucks of the brachial plexus combine to form the ________ cord.
    1. Lateral
    2. Posterior
    3. Medial
    4. Anterior

    Answer: a

  5. The upper, middle, and lower trucks of the brachial plexus combine to form the ________ cord.
    1. Lateral
    2. Posterior
    3. Medial
    4. Anterior

    Answer: b

  6. The lower truck of the brachial plexus forms the ________ cord.
    1. Lateral
    2. Posterior
    3. Medial
    4. Anterior

    Answer: c

  7. Jerky and sudden random movements are often associated with a ________lesion.
    1. Midbrain
    2. Basal ganglia
    3. Subthalamic
    4. Thalamus

    Answer: b

  8. Which of the following arteries supplies Broca՚s area?
    1. ACA
    2. MCA
    3. PCA
    4. Lateral striate

    Answer: b

  9. Which of the following arteries if ruptured can cause an oculomotor palsy?
    1. ACA
    2. MCA
    3. PCA
    4. Lateral striate

    Answer: c

  10. Which of the following is not true concerning Brown-Sequard syndrome?
    1. Contralateral spinothalamic deficits
    2. Ipsilateral spinothalamic deficits
    3. Ipsilateral dorsal column deficits
    4. Ipsilateral pyramidal tract deficits

    Answer: b

Developed by: