Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 22

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

128. The doctrine of severability means

a) severe only related portions for the time being

b) the entire statute to be amended again

c) only the related provision is severable from the rest of the statute

d) the entire statute is severable in various parts

Ans: (c)

129. When the court will decide the question of ‘constitutionality of law’ ?

a) Where the validity of a law is challenged on the ground of contravention of several Articles of the Constitution

b) Where the validity of a law is challenged on the ground of its wrong inception in the statute

c) Where the validity of a law has been questioned on several occasions in the past

d) All of the above

Ans: (d)

130. The validity of which of the Constitution Amendment Acts were upheld in the case, Kesavananda Bharti

a) 22nd and 23rd

b) 24th and 25th

c) 26th and 27th

d) 28th and 29th

Ans: (b)

131. In which case, the Supreme Court added these features as ‘basic features’ of the Constitution?

(i) Rule of law,

(ii) Judicial review

(iii) Democracy, which implies free and fair election

Choose the Correct option:

a) Golak Nath

b) Kesavananda Bharti

c) Minerva mills

d) Meenakshi mills

Ans: (b)

132. If a Directive Principle of State Policy is infringed

a) there is a remedy in the court

b) there is no remedy by judicial proceedings

c) there is a remedy in Lok Adalat

d) there is a remedy in the court of Special Executive Magistrate

Ans: (b)

133. The Directive Principles are aimed at

a) securing political freedom

b) securing social and economic freedom by appropriate action

c) executive supremacy

d) judicial supremacy

Ans: (b)

134. One of the important objects of the Directive Principles of State Policy spells out

a) embodiment of the concept of a welfare State and legislature and judiciary

b) supremacy of executive

c) embodiment of multifarious concepts of judicial activism

d) Parliament is the supreme body unanswerable to any authority

Ans: (a)

135. Fundamental Duties were inserted in the Constitution by the

a) 42nd Amendment

b) 44th Amendment

c) 47th Amendment

d) 49th Amendment

Ans: (a)

136. The Vice-President of India is elected by

a) way of people՚s representation

b) by the representatives of State and Central Legislatures

c) directly by the people

d) by the members of both the Houses of Parliament assembled at a joint meeting

Ans: (b)

137. The Executive Power of the State is vested with

a) the People of the State

b) the Chief Minister of the State

c) the Governor of the State

d) the State Legislature

Ans: (a)

138. The configuration of the Supreme Court is

a) total 13 judges including Chief Justice

b) excluding Chief Justice there are 25 judges

c) 17 judges

d) 12 judges

Ans: (b)

139. Give correct response.

A Constitution bench on a reference made by the President of India must be consisting of minimum number of judges

a) 5

b) 8

c) 7

d) 10

Ans: (a)

140. Response to the following

a) the Supreme Court is the highest court of appeal for all cases

b) it is not the highest court of appeal for service matters but a court of records

c) Central Administrative Tribunal is the highest court of appeal for service matters

d) High Court is the highest court of appeal in civil matters

Ans: (a)

Developed by: