Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

14. Nematocysts take part in

(a) locomotion

(b) offence and Defence

(c) food capture

(d) all of the above

Answer: (d)

15. Hydra is

(a) Triploblastic, radial symmetry and acoelomate.

(b) Triploblastic, radial symmetry and coelomate.

(c) Diploblastic radial symmetry and acoelomate.

(d) Diploblastic radial symmetry and coelomate.

Answer: (c)

16. Which one of the following is an example of Platyhelminthes?

(a) Trypanosome

(b) Schistosoma

(c) Plasmkodium

(d) Wuchereria

Answer: (b)

17. The excretory organs of flatworms are

(a) flame cells

(b) nephridia

(c) malpighian tubules

(d) rennate glands

Answer: (a)

18. What is correct about Taenia?

(a) Male organs occur in posterior proglottides.

(b) Male organs occur in anterior proglottides.

(c) Female organs occur in anterior proglottides.

(d) Mature proglottides contain both male and female organs.

Answer: (d)

19. Secondary host of Taenia soluim is

(a) cow

(b) sheep

(c) pig

(d) man

Answer: (d)

20. Fasciola hepatica lives in

(a) liver of sheep

(b) blood of sheep

(c) intestine of sheep

(d) spleen of sheep

Answer: (a)

21. Bilaterally symmetrical but acoelomate animal is

(a) liver fluke

(b) jelly fish

(c) round worms

(d) crab

Answer: (a)

22. “Triploblastic, unsegmented, acoelomate exhibiting bilateral symmetry and reproducing both asexually and sexually with parasitic forms.” The above description is the characteristic of phylum

(a) Platyhelminthes

(b) Annelida

(c) Ctenophore

(d) Cnidaria

Answer: (a)

23. Which of the following groups have one of more animals which are not pseudocoelomate?

(a) Bipalium, Taenia

(b) Enterobius, Wuchereria

(c) Ancylostoma, Dracunculus

(d) Ascaris, Ancylostoma

Answer: (a)

24. The adult Wuchereria bancrofti lives in

(a) Human sub dermal spaces

(b) Muscles of Culex

(c) Salivary glands of Culex

(d) Human lymph glands

Answer: (d)

25. Coelom in Ascaris lumbricoides is called as

(a) pseudocoelom

(b) true coelom

(c) schizocoelom

(d) none of these

Answer: (a)

26. In humans, elephantiasis is caused by

(a) Ascaris lumbricoides

(b) Dracunculus medinensis

(c) Wuchereria bancrofti

(d) Ancylostoma duodenale

Answer: (c)

Developed by: