Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

23. Which one possess larval stages?

(a) Cockroach and Housefly

(b) Housefly and Butterfly

(c) Cockroach and Honey Bee

(d) Grasshopper and Dragonfly

Answer: (b)

24. Which one of the following is a matching pair of an animal and a certain phenomenon it exhibits?

(a) Taenia – Polymorphism

(b) Pheretima – Sexual dimorphism

(c) Musca – Complete metamorphosis

(d) Chamaeleon – Parthenogenesis

Answer: (c)

25. Octopus belongs to class

(a) mullusca

(b) pelecypoda

(c) arthropoda

(d) cephalopoda

Answer: (d)

26. Mollusca is differentiated from other by

(a) Bilateral symmetry and external skeleton.

(b) Mantle and gill.

(c) Shell and non-segmented body.

(d) Mantle and non-segmented body.

Answer: (d)

27. Aristotle՚s lantern is found in

(a) jelly fish

(b) sea anemone

(c) sea lily

(d) sea urchin

Answer: (d)

28. An animal phylum having radially symmetrical adults but bilateral symmetrical larvae is

(a) porifera

(b) coelenterata

(c) echinodermata

(d) annelid

Answer: (c)

29. Which one of the following pairs of animals is correctly matched with the kind of their body symmetry?

(a) Hydra and shark – Bilateral symmetry

(b) Tapeworm and octopus – Radial symmetry

(c) Amoeba and sea urchin – Asymmetry

(d) Jellyfish and starfish – Radial symmetry

Answer: (d)

30. Mark the correct one?

Phylum, Class, Example

(a) Annelid, Oligochaeta, Nereis

(b) Mollusea, Pelecypoda, Cuttle fish

(c) Reptilian, Ophidia, Lizard

(d) Echinodermata, Holothuroidea, Cucumaria

Answer: (d)

Animal Kingdom: Chordata-Feature of Chordata, Pisces, Amphibia

2. The lamprey (Petromyzon) is included in the same taxonomic class as the

(a) Chamaeleon (Anolis)

(b) Hag fish (Myxine)

(c) Salamander (Ambystoma)

(d) Lung fish (Neoceratodus)

Answer: (b)

3. Cold blooded animals are those having

(a) cold blood

(b) variable body temperature according to the temperature of atmosphere

(c) always constant temperature

(d) blood, which can flow enen below 4OC

Answer: (b)

4. Which is correct matching set?

(a) Annelida, Insecta, Mammalisa are classes.

(b) Arthropoda, Mollusca, Pisces are phyla.

(c) Protozoa, RhizopoIda, Chordata are phyla.

(d) Calcarea, Oligochaeta, Aves are class.

Answer: (d)

5. Petromyzon is a connecting link between

(a) Balanoglossus and Amphioxus

(b) Amphioxus and cyclostomata

(c) Cyclostomata and pisces

(d) Pisces and amphibians

Answer: (b)

6. Which of the following is the smallest taxonomic group of animals having a cranium, vertebral column, ventral heart, pulmonary respiration and two pairs of limbs?

(a) Gnathostomata

(b) Tetrapoda

(c) Vertebrata

(d) Chordate

Answer: (b)

Developed by: