UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 14 of 15)

  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Biosphere sites) List-II (Year of setting up)
    1. Nilgiri

    2. Nanda Devi

    3. Sunderban

    4. Kanchanjunga

    1. Year 2000

    2. Year 1989

    3. Year 1988

    4. Year 1986

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  2. As an ecosystem, wetlands are useful for which of the following?

    1. For nutrient recovery and cycling

    2. For releasing heavy metals through absorption by plants

    3. In reducing siltiation of rivers by/retaining sediments

    4. All the above

    Answer: d

  3. Which of the following countries does not have a global atmosphere watch station to collect data on world temperatures?

    1. Algeria

    2. Brazii

    3. Kenya

    4. India

    Answer: d

  4. World Environment Day is celebrated on ^

    1. December 1

    2. June 5

    3. November 14

    4. August 15

    Answer: b

  5. Lichens are the best indicator of

    1. air pollution

    2. water pollution

    3. soil pollution

    4. noise pollution

    Answer: a

  6. The cycling of elements in an ecosystem is called

    1. Chemical cycles

    2. Biogeochemical cycles

    3. Geological cycles

    4. Geochemical cycles

    Answer: c

  7. National Environmental Engineering Research Institute is situated at

    1. Nagpur

    2. Pune

    3. Lucknow

    4. New Delhi

    Answer: a

  8. Which of the following substances is/are ozone depleting? Select the correct answer from the codes given below:

    1. Chlorofluoro Carbons

    2. Halans

    3. Carbon tetrachloride

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  9. The transitional zone between two distinct communities is known as

    1. Ecotype

    2. Ecade

    3. Ecosphere

    4. Ecotone

    Answer: d

  10. Which of the following regions of India have been designated as biodiversity hot spots? Select the correct answer from the codes given below:

    1. Eastern Himalaya

    2. Eastern Ghat

    3. Western Ghat

    4. Western Himalaya

    Codes:

    1. 4 and 2 only

    2. 1 and 3 only

    3. 2 and 4 only

    4. 3 and 4 only

    Answer: b