UPPSC General Studies 2012 Solved Paper (Part 5 of 15)

  1. Match List-1 with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Vedic Rivers) List-II (Modern Names)
    1. Kubha

    2. Parushni

    3. Sadanira

    4. Sutudri

    1. Gandak

    2. Kabul

    3. Ravi

    4. Satluj

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: b

  2. Who was the Chola Monarch, who gave complete freed to Sri Lanka and got his daughter married to the Simhala prince?

    1. Kulottunga

    2. Rajendra I

    3. Adhirajendra

    4. Rajadhirajal I

    Answer: a

  3. Who among the following are known for their Tclugu translations of the Mahafcharata? Select the correct answer from the codes given below:

    1. Kamban

    2. Kuttan

    3. Nannav

    4. Tikkan

    Codes:

    1. 1, 2 only

    2. 2, 3 only

    3. 3, 4 only

    4. 4, 1 only

    Answer: c

  4. On whose coins the name of the last Caliph of Baghdad appeared for the first time?

    1. Qutbuddin Aibak

    2. Iltutmish

    3. Alauddin Khalji

    4. Alauddin Masud Shah

    Answer: c

  5. Who was the renowned Jain Aeharya, who was greatly honoured by Akbar?

    1. Chandraprabha Suri

    2. Hiravijaya Suri

    3. Pushpadanta

    4. Yasobhadra

    Answer: b

  6. Turamaya, a contemporary of Asoka, was the ruler of

    1. Egypt

    2. Corinth

    3. Macedonia

    4. Syria

    Answer: a

  7. Which of the following Sangam ports were situated on the western coast? Select the correct answer from the codes given below:

    1. Korkai

    2. Puhar

    3. Tondi

    4. Mushiri

    Codes:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 and 4 only

    4. 4 and 1 only

    Answer: c

  8. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Karpuramanjari
      • Harsha
      • Malavikagnimitra
      • Kalidasa
      • Mudrarakshasa
      • Visakhadatta
      • Saundarananda
      • Asvaghosha

    Answer: a

  9. Pundravardhana Bhukti was located in

    1. North Bengal

    2. Bihar

    3. Odisha

    4. Assam

    Answer: a

  10. Which of the following colleges was the first to be established?

    1. Hindu College, Calcutta

    2. Delhi College

    3. Mayo College

    4. Muslim Anglo-Oriental college

    Answer: b