Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2021 Uttar Pradesh PSC Exam Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for CMAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. What amount does Kiran get if he invests ₹ 8000 at 10 % p. a. compound interest for two years, compounding done annually?

A. ₹ 9630

B. ₹ 9680

C. ₹ 9610

D. ₹ 9650

E. None of these

Answer: E

2. The compound interest earned by Sunil on a certain amount at the end of two years at the rate of p. a. was ₹ 2828.80. Find the total amount that Sunil got back at the end of two years in the form of principal plus interest earned.

A. ₹ 18,828.80

B. ₹ 19,828.80

C. ₹ 18,028.80

D. ₹ 17,828.80

E. None of these

Answer: B

3. Find the compound interest accrued on an amount of ₹ 14,800 at 13.5 % p. a at the end of two years. (Round off your answer to nearest integer)

A. ₹ 4273

B. ₹ 4613

C. ₹ 4064

D. ₹ 4266

E. None of these

Answer: D

4. Raj invested an amount of ₹ 17400 for two years. Find the rate of compound interest that will fetch him an amount of ₹ 1783.50 at the end of two years?

A. p. a.

B. p. a.

C. p. a.

D. p. a.

E. None of these

Answer: D

5. Compound interest earned on a sum for the second and the third years are ₹ 1200 and ₹ 1440 respectively. Find the rate of interest?

A. 18 % p. a.

B. 22 % p. a.

C. 20 % p. a.

D. 24 % p. a.

E. None of these.

Answer: C

6. A sum of ₹ 4800 is invested at a compound interest for three years, the rate of interest being p. a. , p. a. and p. a. for the 1st , 2nd and the 3rd years respectively. Find the interest received at the end of the three years.

A. ₹ 2520

B. ₹ 3120

C. ₹ 3320

D. ₹ 2760

E. None of these

Answer: B

7. A man gets a simple interest of ₹ 500 on a certain principal at the rate of 5 % p. a in two years. Find the compound interest the man will get on twice the principal in two years at the same rate.

A. ₹ 500

B. ₹ 250

C. ₹ 5012.50

D. ₹ 5062.50

E. None of these.

Answer: E

8. The simple interest accrued on an amount of ₹ 49500 at he end of three is ₹ 17820. What would be the compound interest accured on the same amount at the same rate in the same period? (Round off your answer to two decimal places)

A. ₹ 20043.94

B. ₹ 18654.81

C. ₹ 20264.46

D. ₹ 19612.41

E. None of these

Answer: A

9. The compound interest accrued on an amount of ₹ 44000 at the end of two years is ₹ 1193.60. What would be the simple interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

A. ₹ 10,840

B. ₹ 10,720

C. ₹ 10,560

D. ₹ 10,280

E. None of these.

Answer: C

10. A person got ₹ 48 more when he invested a certain sum at compound interest instead of simple interest for two years at 8 % p. a. Find the sum?

A. ₹ 7500

B. ₹ 7000

C. ₹ 8000

D. ₹ 6500

E. None of these

Answer: A

11. The compound and the simple interests on a certain sum at the same rate of interest for two years are ₹ 11730 and ₹ 10200 respectively. Find the sum.

A. ₹ 18000

B. ₹ 17000

C. ₹ 18500

D. ₹ 17500

E. None of these.

Answer: B

12. What is the difference between the compound interest on ₹ 12000 at 20 % p. a. for one year when compounded yearly and half yearly?

A. ₹ 140

B. ₹ 120

C. ₹ 130

D. ₹ 110

E. None of these.

Answer: B

13. The simple interest on ₹ 12000 at a certain rate of interest in five years is ₹ 7200. Find the compound interest on the same amount for five years at the same rate of interest.

A. ₹ 3502.80

B. ₹ 3052.40

C. ₹ 3054.8

D. ₹ 3052.80

E. None of these

Answer: D

14. Ravi invested certain amount for two rates of simple interests at 6 % p. a. and 7 % p. a. What is the ratio of Ravi՚s investments if the interests from those investments are equal?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: D

15. Siddharth wants to borrow ₹ 6000 at rate of interest 6 % p. a. at S. I and lend the same amount at C. I at same rate of interest for two years. What would be his income in the above transaction?

A. ₹ 21.60

B. ₹ 24.00

C. ₹ 25.20

D. ₹ 27.80

E. None of these

Answer: A

Developed by: