Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 Uttar Pradesh PSC Exam Part 4

Glide to success with Doorsteptutor material for CAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. A shopkeeper buys mangoes at the rate of 4 a rupee and sells them at 3 a rupee. Find his net profit or loss percent?

A. 20 %

B. 28 %

C.

D.

Answer: C

2. A dishonest dealer professes to sell his goods at Cost Price but still gets 20 % profit by using a false weight. What weight does he substitute for a kilogram?

A. grams

B. grams

C. grams

D. grams

Answer: B

3. The owner of a furniture shop charges his customer 24 % more than the cost price. If a customer paid ₹ 8339 for a computer table, then what was the cost price of the computer table?

A. ₹ 5725

B. ₹ 5275

C. ₹ 6275

D. ₹ 6725

E. None of these

Answer: D

4. A person purchased a TV set for ₹ 16000 and a DVD player for ₹ 6250. He sold both the items together for ₹ 31150. What percentage of profit did he make?

A. 30 %

B. 35 %

C. 40 %

D. 45 %

E. None of these

Answer: C

5. Ramu bought an old car for ₹ 42000. He spent ₹ 13000 on repairs and sold it for ₹ 64900. What is his profit percent?

A. 14 %

B. 16 %

C. 18 %

D. 22 %

E. None of these

Answer: C

6. A trader sells 85 meters of cloth for ₹ 8925 at the profit of ₹ 15 per metre of cloth. What is the cost price of one metre of cloth?

A. ₹ 80

B. ₹ 85

C. ₹ 90

D. ₹ 95

E. None of these

Answer: C

7. A shopkeeper loses 15 % , if an article is sold for ₹ 102. What should be the selling price of the article to gain 20 % ?

A. ₹ 150

B. ₹ 144

C. ₹ 138

D. ₹ 132

E. None of these

Answer: B

8. If an article is sold at 19 % profit instead of 12 % profit, then the profit would be ₹ 105 more. What is the cost price?

A. ₹ 1505

B. ₹ 1510

C. ₹ 1500

D. ₹ 1490

E. None of these

Answer: C

9. Raman mixed 24 kg of butter at ₹ 150 per kg with 36 kg butter at the rate of ₹ 125 per kg. At what price per kg should he sell the mixture to make a profit of 40 % in the transaction?

A. ₹ 135

B. ₹ 162

C. ₹ 189

D. ₹ 198

E. None of these

10. Vijay bought 160 shirts at the rate of ₹ 225 per shirt. The transport expenditure was ₹ 1400. He paid an octroi at the rate of ₹ 1.75 per shirt and labour charges were ₹ 320. What should be the selling price of one shirt, if he wants a profit of 20 % ?

A. ₹ 258

B. ₹ 270

C. ₹ 277.5

D. ₹ 285

E. None of these

Answer: D

11. Sreenivas sells a table to Shiva at 10 % profit and Shiva sells it to Mahesh at 10 % loss. At what price did Sreenivas purchase the table if Mahesh paid ₹ 2178?

A. ₹ 2100

B. ₹ 2150

C. ₹ 2200

D. ₹ 2250

E. None of these

Answer: C

12. If a trader sold two cars each at ₹ 325475 and gains 12 % on the first and loses 12 % on the second, then his profit or loss percent on the whole is?

A. 1.44 % loss

B. 14.4 % profit

C. 14.4 % loss

D. 0 %

E. None of these

Answer: A

13. If the cost price of 50 articles is equal to the selling price of 40 articles, then the gain or loss percent is?

A. 20 % loss

B. 20 % profit

C. 10 % profit

D. 25 % loss

E. None of these

Answer: E

14. A dealer purchases 15 articles for ₹ 25 and sells 12 articles for ₹ 30. Find the profit percentage?

A. 25 %

B. 50 %

C. 20 %

D. 5 %

E. None of these

Answer: B

15. By selling 99 pens, a trader gains the cost of 33 pens. Find his gain percentage?

A.

B. 50 %

C. 25 %

D.

E. None of these

Answer: A

Developed by: