Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 11

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

59. CENSORSHIP: INFORMATION

(a) cultivation: erosion

(b) philanthropy: generosity

(c) frugality: constraint

(d) sampling: measurement

(e) sanitation: disease

Ans: (e)

60. DUPLICATE: ALTER

(a) greet: ignore

(b) exchange: return

(c) shake: stabilize

(d) stretch: shrink

(e) eradicate: implicate

Ans: (d)

61. HYPOTHESIS: EXPERIMENTATION

(a) reality: fantasy

(b) opinion: debate

(c) film: camera

(d) prediction: conclusion

(e) science: success

Ans: (b)

62. TANGO: DANCE

(a) stanza: line

(b) tonality: instrumentation

(c) arabesque: theme

(d) rhyme: pattern

(e) elegy: poem

Ans: (e)

63. CHRONOMETER: SUNDIAL

(a) measurement: visibility

(b) chronology: analogy

(c) computer: abacus

(d) watch: ray

(e) reduction: enlargement

Ans: (c)

64. FOOTBALL: GRIDIRON

(a) wrestling: mat

(b) court: tennis

(c) bowling: floor

(d) rugby: arena

(e) baseball: diamond

Ans: (e)

65. EXPURGATE: PASSAGE

(a) abridge: text

(b) filter: water

(c) irritate: wound

(d) burn: book

(e) cancel: plan

Ans: (b)

66. IMPECUNIOUS: HOVEL

(a) progress: prosper

(b) mendicant: evasion

(c) prosperity: poverty

(d) mendacious: cringe

(e) affluent: mansion

Ans: (e)

67. APIARY: BEE

(a) museum: painting

(b) dam: water

(c) arboretum: tree

(d) forum: speech

(e) planetarium: star

Ans: (c)

68. BULLET: BARREL

(a) fame: films

(b) train: track

(c) idea: brain

(d) plane: clouds

(e) water: boat

Ans: (b)

69. VINDICATE: REPREHENSIBLE.

(a) sad: sorrow

(b) bitter: sad

(c) mild: serious

(d) solid: porous

(e) vivid: obsequious.

Ans: (c)

70. TERMAGANT: SHREW

(a) virago: harpy

(b) anteater: mouse

(c) supporter: nag

(d) single: married

(e) male: female.

Ans: (a)

Developed by: