General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 9

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

25. The song ‘Vande Mataram’ was originally composed in

(a) Asmese

(b) Bengali

(c) Hindi

(d) Sanskrit

Ans: (d)

26. ‘My Life’ is the autobiography of

(a) Dr APJ Kalam

(b) Dr Rajendra Prasad

(c) Bill Clinton

(d) Hillary Clinton

Ans: (c)

27. The author of ‘Through the Corridors of Power’ is

(a) Kiran Bedi

(b) PC Alexander

(c) JN Dixit

(d) TN Seshan

Ans: (b)

28. ‘My Music, My Life’ is the autobiography of

(a) Pt Shiv Kumar Sharma

(b) Ustad Amjad Ali Khan

(c) Pt bavi Shankar

(d) Ustad Zakir Hussain

Ans: (c)

29. Who was the author of the famous work ‘A Contributions to the Critic of Political Economy’ ?

(a) Adam Smith

(b) John Lock

(c) Karl Marx

(d) Thomas Penn

Ans: (c)

30. Match the following

Match the Following
List – I (Book)List – II (Author)
A. Chitra1. Bankim Chandra Chatterjee
B. Devadas2. Rabindra Nath Tagore
C. Durgesh Nandini3. Sharath Chandra Chatterjee
D. Ganadevata4. Tara Shankar Bandyopadhyay

(a) 2 3 1 4

(b) 1 4 2 3

(c) 2 4 1 3

(d) 1 3 2 4

Ans: (a)

31. Which of the following correctly matched?

Which of the Following Correctly Matched?
List – I PublicationList – II Group
A. Sport Star1. The Hindu Publication group
B. Business World2. ABP Group
C. The Week3. Malayala Manorama Publication Group
D. Reader՚s Digest4. Indian Express Publication Group

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1,2, 3 and 4

(b) 1,2 and 3

(c) 2 and 4

(d) 1 and 3

Ans: (b)

32. Match the following

Match the Following
List – I AuthorList – II Work
A. Bankim Chandra1. Shatranj Ke Khilari
B. Dinabandhu Mitra2. Debi Chaudhurani
C. Premchand3. Nil-Darpan
D. Reader՚s Digest4. Chandrakant

(a) 2 4 1

(b) 3 4 2

(c) 2 3 1

(d) 3 1 4

Ans: (c)

33. Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled ‘New Lamps for Old’ ?

(a) Aurobindo Ghosh

(b) RC Dutt

(c) Syed Ahmad Khan

(d) Viraraghavachari

Ans: (a)

34. Who among the following wrote the poem, ‘Subh-e-Azadi’ ?

(a) Sahir Ludhiyanvi

(b) Faiz Ahmed Faiz

(c) Muhammad Iqbal

(d) Maulana Abul Kalam Azad

Ans: (b)

35. Who among the following translated the Autobiography of Madam Curie in Hindi?

(a) Atal Bihari Vajpayee

(b) Lal Bahadur Shastri

(c) Choudhary Charan Singh

(d) Gobind Vallabh Pant

Ans: (b)

Developed by: