Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 15

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

75. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Alluvial soil1. High land of soil of plateaus
B. Black soil2. On the periphery of plateaus
C. Red soil3. River basins and coastal plains
D. Laterite soil4. Deccan lava tract

(a) 3 4 2 1

(b) 1 3 4 2

(c) 3 4 1 2

(d) 2 1 3 4

Ans: (d)

76. Which one of the following States is the largest producer of coffee?

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Asom

(d) Arunachal Pradesh

Ans: (a)

77. Which of the following is largest mustered oil growing State?

(a) Uttar Pradosh

(b) Punjab

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Ans: (a)

78. Match the following

Match the Following
List – I CropsList – II States
A. Sugarcane1. Uttar Pradesh
B. Coffee2. Karnataka
C. Rubber3. Gujarat
D. Tobacco4. Kerala

(a) 4 3 2 1

(b) 3 2 1 4

(c) 2 1 3 4

(d) 1 2 4 3

Ans: (d)

79. Which of the following would be most suited for an area which has only two months of scanty rainfall in a year?

(a) Sugarcane

(b) Tea

(c) Cotton

(d) Pulse

Ans: (d)

80. Which of the following crops is grown in India by dry farming?

(a) Millet

(b) Tobacco

(c) Maize

(d) Groundnut

Ans: (a)

81. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Coffee1. Annamalai Hills
B. Alphonso Mango2. Kozhikode
C. Tea3. Nilgiri Hills
D. Cinchona4. Ratnagiri

(a) 2 3 4 1

(b) 1 2 3 4

(c) 4 1 2 3

(d) 2 4 3 1

Ans: (d)

82. The following are the major oilseeds produced in India

1. Sesamum

2. Mustard

3. Groundnut

4. Soyabean

Which one of the following is the correct sequence of the descending order of the quantity of their production?

(a) 1,2, 3,4

(b) 3,2, 4,1

(c) 2,4, 3,1

(d) 3,4, 2,1

Ans: (b)

83. Which is the home of ‘Alphonso mango’ ?

(a) Ratnagiri

(b) Banaras

(c) Malda

(d) Vijayawada

Ans: (a)

84. Apart from Tamil Nadu, lignite is famous in

(a) Gujarat

(b) Uttar Pradesh

(c) West Bengal

(d) Odisha

Ans: (a)

85. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Bagalkot1. Paper
B. Sindri2. Chemical
C. Dandeli3. Cement
D. Vadodara4. Fertilizers
5. Machine tools

(a) 3 4 1 2

(b) 3 5 2 4

(c) 5 3 1 2

(d) 1 4 2 5

Ans: (a)

Developed by: