Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 9

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

3. Which of the following rivers have the same point of emerging?

(a) Brahmaputra and Ganga

(b) Tapi and Beas

(c) Brahmaputra and Indus

(d) Indus and Ganga

Ans: (c)

4. In which State of India is the maximum area irrigated by tube wells?

(a) Madhya Pradesh

(b) Bihar

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Ans: (d)

5. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Haldia: Odisha

(b) Jamnagar: Maharashtra

(c) Numaligarh: Gujarat

(d) Panangudi: Tamil Nadu

Ans: (d)

6. Which one of the following Indian rivers does not form an estuary?

(a) Godavari

(b) Cauveri

(c) Tapti

(d) Mahanadi

Ans: (c)

7. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity?

(a) Uttarakhand

(b) Karnataka plateau

(c) Kachchh

(d) Himachal Pradesh

Ans: (b)

8. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka?

(a) Elephanta

(b) Nicobar

(c) Rameswaram

(d) Salsette

Ans: (c)

9. In which State do the monsoon arrives first?

(a) Asom

(b) West Bengal

(c) Maharashtra

(d) Kerala

Ans: (d)

10. A memorandum of understanding for India՚s first river linking project has been signed between two States linking two rivers. The States and the rivers concerned are ________

A Memorandum of Understanding for India՚S First River Linking Project Has Been Signed between Two States Linking Two Rivers. The States and the Rivers Concerned Are
List – I StatesList – II Rivers
(a) Punjab and Rajasthan1. Beas and Banas
(b) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh2. Ken and Betwa
(c) Karnataka and Tamil Nadu3. Krishna and Cauveri
(d) None of the above

Ans: (b)

11. Consider the following statements about Uttar Pradesh

1. Literacy percentage as per 2001 census is 56.3.

2. The density of population is 690 per sq. km.

3. The most populous district is Kanpur Nagar.

4. The largest population of scheduled castes is in district Sitapur.

Select the correct answer from the codes given below

(a) 1 and 2 only

(b) 2,3 and 4 only

(c) 1,2 and 4 only

(d) All of these

Ans: (c)

12. Which one of the following sequences is correct in the context of three largest wheat producing States?

(a) Punjab, Uttar Pradesh, and Haryana

(b) Uttar Pradesh, Haryana, and Punjab

(c) Uttar Pradesh, Punjab, and Haryana

(d) Punjab, Haryana, and Uttar Pradesh

Ans: (c)

13. Crop logging is a method of

(a) soil fertility evaluation

(b) plant analysis for assessing the requirement of Nutrients for crop production

(c) assessing crop damage

(d) testing suitability of fertilizers

Ans: (b)

14. India՚s rank in vegetable production is

(a) First

(b) Second

(c) Fourth

(d) Fifth

Ans: (b)

15. Uttar Pradesh has been divided into

(a) 11 agro — climatic zones

(b) 9 agro - climatic zones

(c) 7 agro - climatic zones

(d) None of the above

Ans: (b)

Developed by: