History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 15

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

16. Jallianwala Bagh massacre took place in the city of

(a) Lahore

(b) Amritsar

(c) Ambala

(d) Agra

Ans: (b)

17. What triggered the 1857 First Indian Independence Revolt?

(a) Doctrine of Lapse

(b) Greased Cartridge

(c) Racial Discrimination

(d) All of the above

Ans: (b)

18. In which year did Gandhi Ji launch the Civil Disobedience Movement in India?

(a) 1942

(b) 1940

(c) 1930 - 31

(d) 1919

Ans: (b)

19. The split of the Congress into moderate and extremists took place during the session at

(a) Surat

(b) Ahmedabad

(c) Lucknow

(d) Madras

Ans: (a)

20. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. 19311. Chauri Chaura Incidence
B. 19212. Dandi March
C. 19423. Quit India Movement
D. 19304. Second Round Table Conference

(a) 1 3 2 4

(b) 4 3 2 1

(c) 4 2 3 1

(d) 4 1 3 2

Ans: (d)

21. Who said, “Swaraj is my birth right and I shall have it” ?

(a) Sardar Patel

(b) MK Gandhi

(c) Bai Gangadhar Tilak

(d) Lala Lajpat Rai

Ans: (c)

22. Match the leaders with the places from where they led the 1857 Revolt

Match the Leaders with the Places from Where They Led the 1857 Revolt
List – IList – II
A. Nana Sahib Dhondu Pant1. Jhansi
B. Begum Hazrat Mahal2. Bihar
C. Kunwar Singh3. Lucknow
D. Rani Lakshmi Bai4. Kanpur

(a) 4 2 3 1

(b) 3 4 2 1

(c) 4 3 2 1

(d) 1 2 3 4

Ans: (c)

23. Who wrote ‘India Wins Freedom’ ?

(a) Mulk raj Anand

(b) S Radha Krishnan

(c) Maulana Abul Kalam Azad

(d) Rajagopalachari

Ans: (c)

24. While AO Hume was the founder of Congress, its first President was

(a) Dadabhai Naoroji

(b) WC Banerjee

(c) Tyabji Mehta

(d) himself

Ans: (b)

25. The split in Congress between extremists and moderates took place at Surat in

(a) 1907

(b) 1906

(c) 1908

(d) 1909

Ans: (a)

26. Two Home Rule Leagues were started in 1916. One was run by Annie Beasant and the other by

(a) Gandhi

(b) Tilak

(c) Nehru

(d) Gokhale

Ans: (b)

27. The Lucknow Session of Indian National Congress was landmark session. Which one of the following is incorrect?

(a) It held the beginning of Non-cooperation Movement

(b) It was held in 1916

(c) There was compromise between Congress and Muslim League

(d) There was patch up between extremists and moderates

Ans: (a)

Developed by: