History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 19

Get unlimited access to the best preparation resource for AP : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

67. Consider the following events

1. Rowllet Act

2. Ilbert Act

3. Regulating Act

4. Foundation of INC

The correct chronological order of these events is

(a) 3,2, 4,1

(b) 2,1, 3,4

(c) 4,1, 2,3

(d) 1,3, 4,2

Ans: (a)

68. Who was the pioneer among the following Social reformers?

(a) Raja Rammohan Roy

(b) Dayanand Saraswati

(c) Ramakrishna Paramhansa

(d) Swami Vivekanand

Ans: (a)

69. ‘Vande Mataram’ was first sung at the session of the Indian National Congress in

(a) 1886

(b) 1892

(c) 1896

(d) 1904

Ans: (c)

70. The first session of the Indian National Congress was held under the Presidentship of?

(a) AO Hume

(b) B Malabari

(c) Badruddin Tyabji

(d) WC Banerjee

Ans: (d)

71. One could not term as a ‘Moderate’

(a) GK Gokhale

(b) Dadabhai Naoroji

(c) Firoz shah Mehta

(d) Bipin Chandra Pal

Ans: (d)

72. Who was the first Englishman to preside over a Congress session?

(a) AO Hume

(b) Weddenburn

(c) George Yule

(d) None of these

Ans: (c)

73. The Governor-General of Fort William became the Governor-General of India under the Charter Act of

(a) 1781

(b) 1973

(c) 1813

(d) 1833

Ans: (d)

74. A Public Works Department was set up in India by

(a) Lord Rippon

(b) William Bentinck

(c) Lord Dalhousie

(d) Warren Flastings

Ans: (c)

75. Raja Rammohan Roy and David Hare were associated with the foundation of the

(a) Hindu College

(b) Rippon College

(c) MAO College

(d) Sanskrit College

Ans: (c)

76. Who united all the Sikhs and founded a kingdom in Punjab?

(a) Guru Nanak

(b) Guru Govind Singh

(c) Maharaja Ranjit Singh

(d) Guru Tegh Bahadur

Ans: (c)

77 … gave the slogan ‘Go back to the Vedas’ .

(a) Ramakrishna Paramhansa

(b) Raja Rammohan Roy

(c) Swami Dayanand Saraswati

(d) Swami Vivekanand

Ans: (c)

78. The practice of Sati was declared illegal by

(a) Lord Rippon

(b) Lord Cornwallis

(c) Lord William Bentinck

(d) Raja Rammohan Roy

Ans: (c)

79. Winch of the following prominently fought for and got widow remarriage legalized?

(a) MG Ranade

(b) Ishwar Chandra Vidyasagar

(c) Raja Rammohan Roy

(d) Annie Beasant

Ans: (b)

Developed by: