History MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 9

Get unlimited access to the best preparation resource for AP : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

10. Match the following

Match the Following
List – I DynastyList – II Period
A. The Slave Dynasty1.1451 - 1526
B. The Khalji Dynasty2.1320 - 1412
C. The Tughlaq Dynasty3.1330 - 1400
D. The Lodhi Dynasty4.1290 - 1320
5.1280 - 1330
6.1206 - 1290

(a) 2 3 4 5

(b) 3 4 5 6

(c) 6 4 2 1

(d) 6 5 3 1

Ans: (c)

11. Mughal dynasty was to Bahadur Shah Zafar as Lodhi dynasty was to

(a) Bahlol Lodhi

(b) Daulat Khan Lodhi

(c) Ibrahim Lodhi

(d) Sikandar Lodhi

Ans: (c)

12. The king who did not allow any body to laugh in his court was

(a) Qutub-ud-din Aibak

(b) Iltutmish

(c) Alauddin Khalji

(d) Balban

Ans: (d)

13. Who was the first Sultan of Delhi to introduce the practice of ‘Sajda’ ?

(a) Firoz Tughlaq

(b) Alauddin Khalji

(c) Balban

(d) Muhammad Tughlaq

Ans: (c)

14. Which Muslim emperor was attracted by the beauty of Queen Padmini?

(a) Babur

(b) Humayun

(c) Akbar

(d) Alauddin Khalji

Ans: (d)

15. The city of Agra was founded in 1504 by

(a) Rana Sanga

(b) Ibrahim Lodhi

(c) Firoz Tughlaq

(d) Sikandar Lodhi

Ans: (d)

16. The ‘Shah Nama’ was written by

(a) Al Beruni

(b) Firdausi

(c) Amir Khusrau

(d) Abul Fazal

Ans: (b)

17. Where was Babur born?

(a) Delhi

(b) Karachi

(c) Farghana

(d) Siraz

Ans: (c)

18. When did Babur capture Kabul?

(a) 1483

(b) 1494

(c) 1497

(d) 1504

Ans: (d)

19. When was the first battle of Panipat fought?

(a) 1512

(b) 1526

(c) 1556

(d) 1761

Ans: (b)

20. Whom did Babur defeat in the first battle of Panipat?

(a) Prithviraj Chauhan

(b) Mohmmad Ghori

(c) Ibrahim Lodhi

(d) Ghiyasuddin Tughlaq

Ans: (c)

21. The battle of Khanwa was held in

(a) 1512

(b) 1527

(c) 1564

(d) 1546

Ans: (b)

22. Sangram Singh was defeated in the battle of

(a) Panipat

(b) Tarain

(c) Khanwa

(d) Ghaghara

Ans: (c)

23. Which kingdom was conquered by Babur in 1528?

(a) Chanderi

(b) Baroda

(c) Gwalior

(d) Kolhapur

Ans: (a)

Developed by: