Exercise for Physics – Basic Questions up to Class 10 Important for Exams – Must Know Logics Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for BITSAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. For which one of the following is capillarity not the only reason?

(a) Blotting of ink.

(b) Rising of underground water.

(c) Spread of water drop on a cotton cloth.

(d) Rising of water from the roots of a plant of its foliage.

Ans: (b)

2. Consider the following statements with reference to X-rays:

1. They produce heat when absorbed by matter.

2. They are generated when fast making electrons strike a metal target.

3. They can penetrate through a thin sheet of aluminum.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1,2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (a)

3. Which one of the following statements is correct?

A slab of ice kept in a room

(a) does not radiate heat

(b) does not radiate heat but absorbs heat from the surrounding

(c) radiates heat but absorbs more heat from the surrounding

(d) radiates heat more than that absorbed by it from the surrounding

Ans: (b)

4. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Movement of water and minerals from earth to leaves of plants through roots1. Bernoulli՚s principle
B. Lift of an aeroplane during its lift2. Capillary action
C. Formation of a star in the universe3. Surface tension
D. Cleaning action of soap4. Gravitation al force

(a) 2 1 4 3

(b) 2 4 3 1

(c) 3 1 2 4

(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

5. Consider the following statements:

The fog during winter season is more on the day when

1. sky is clear.

2. sky is cloudy.

3. wind is blowing.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 2 only

Ans: (a)

6. The best conductor of electricity is

(a) filtered hot water

(b) distilled water

(c) filtered water at room temperature

(d) salt water

Ans: (d)

7. Which of the following is the correct sequence of the regions of sun as one moves from its core to the surface?

1. Photosphere

2. Chromospheres

3. Convection zone

4. Corona

Choose the Correct Option:

(a) 1,2, 3,4

(b) 1,3, 4,2

(c) 2,3, 4,1

(d) 2,1, 3,4

Ans: (a)

8. What is the correct ascending order for frequencies of the following radiations?

1. Visible

2. X-rays

3. Ultraviolet

4. Radio waves

Choose the Correct Option:

(a) 1,3, 2,4

(b) 3,2, 4.1

(c) 4,1, 3,2

(d) 4,3, 1,2

Ans: (c)

9. Which of the following is good nuclear fuel?

(a) Uranium-238

(b) Neptunium-239

(c) Thorium-236

(d) Plutonium-239

Ans: (d)

10. Which of the following has the least penetrating power?

(a) Alpha particles

(b) Beta particles

(c) Gamma rays

(d) All have the same penetrating power

Ans: (a)

Developed by: