Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 19

Get top class preparation for UGC right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

89. Who has the constitutional power not to approve ‘President rule’ in the State under Article 356?

a) Prime Minister

b) Parliament

c) Union Council of Ministers

d) State Government

Ans: (b)

90. In case President rule in the State is not approved by the Parliament, ‘For how many months the same promulgation shall last’ ?

a) Four months

b) Two months

c) Three months

d) Six months

Ans: (d)

91. Under Article 356 Governor shall not be bound by whose advice?

a) Chief Minister Council of Ministers

b) President ′

c) Prime Minister

d) None of the above

Ans: (a)

92. In which Supreme Court Judgement, it has been pronounced that ′ Article 356 cannot be invoked unless it can be held that Government of the State cannot be run in accordance with the provision of the Constitution?

a) Arun vs Union of India AIR 1992 Allahabad SC 1918

b) SR Bombay vs Union of India AIR 1990 Kant 95

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Ans: (c)

93. In which Supreme Court Judgement it has been pronounced that ′ the Union Government cannot dismiss a duly elected State Government on the sole ground that the ruling party in the State suffered an overwhelming defeat in the Election of the Lok Sabha?

a) SR Bombay vs Union of India AIR 1994 SC 1916

b) State of Rajasthan vs Union of India AIR 1977 SC 1361

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Ans: (c)

94. How many Schedules are incorporated in the Constitution of India?

a) Eleven Schedule

b) Ten Schedule

c) Nine Schedule

d) Twelve Schedule

Ans: (d)

95. Which Constitutional Article lays down distribution of work through the Union List, State List and Concurrent List between the Union and State?

a) Article 246

b) Article 247

c) Article 248

d) Article 249

Ans: (a)

96. In the Union List, how many subjects are incorporated?

a) 95

b) 92

c) 97

d) 99

Ans: (c)

97. In the State List, how many subjects are included?

a) 65

b) 66

c) 64

d) 63

Ans: (b)

98. In the Concurrent List, how many subjects have been included?

a) 42

b) 43

c) 45

d) 47

Ans: (d)

99. Constitutionally, how a law can be made of the subject in the Concurrent List?

a) Union

b) State

c) Council of State

d) Both (a) and (b)

Ans: (d)

100. Constitutionally, who has the power to make a law on the subject mentionable in the Union List?

a) Lok Sabha

b) Parliament

c) Rajya Sabha

d) Legislative Council

Ans: (b)

101. Which one of the following purposes is not served by the Preamble?

a) It consists the enacting clause which brings into force the Constitution

b) It declares the right and freedom which the people of India intended to secure to all citizens

c) It decides the type of Government at the center

d) It indicates the source from which the Constitution comes viz the people of India

Ans: (c)

Developed by: