Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 7

Get top class preparation for UGC right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

82. Under which Article of the Indian Constitution proclamation of Emergency has been defined?

a) Article 352

b) Article 353

c) Article 354

d) Article 358

Ans: (a)

83. Which Article in the Constitution of India defines effect of proclamation of emergency?

a) Article 356

b) Article 353

c) Article 354

d) Article 257

Ans: (b)

84. Which Constitutional Article defines that only the Union has the power to protect States against external aggression and internal disturbance?

a) Article 359

b) Article 360

c) Article 355

d) Article 361

Ans: (c)

85. Which Constitutional Article defines the provisions in case of failure of constitutional machinery in States?

a) Article 356

b) Article 358

c) Article 359

d) Article 369

Ans: (a)

86. Which Constitutional Article defines exercise of Legislative Power after proclamation is issued under Article 356?

a) Article 358

b) Article 357

c) Article 360

d) Article 358

Ans: (b)

87. Which Article defines suspension of the provisions of Article 18 during Emergency?

a) Article 344

b) Article 345

c) Article 343

d) Article 358

Ans: (d)

88. Which Constitutional Article defines the provision in respect of Financial Emergency?

a) Article 359

b) Article 357

c) Article 356

d) Article 350

Ans: (a)

89. Which Constitutional Article defines the provision in respect of Financial Emergency?

a) Article 348

b) Article 351

c) Article 360

d) Article 362

Ans: (c)

90. Which Constitutional Article defines protection of President and Governors?

a) Article 362

b) Article 363

c) Article 368

d) Article 301

Ans: (d)

91. Which Constitutional Article defines protection against publication of proceedings of Parliament and Legislature?

a) Article 361D

b) Article 361A

c) Article 364

d) Article 365

Ans: (b)

92. Which Constitutional Article defines the bar to interference by courts in disputes arising out of certain treaties, agreements, etc. ?

a) Article 363

b) Article 370

c) Article 371

d) Article 372

Ans: (a)

93. Which Constitutional Article abolished the Privy Purses?

a) Article 374

b) Article 392

c) Article 363A

d) Article 364

Ans: (c)

94. Which Constitutional Article defines the effect of failure to comply with or to give effect to direction given by the Union?

a) Article 356

b) Article 367

c) Article 368

d) Article 365

Ans: (d)

Developed by: