Political Science 2000 Paper 1-Solved MCQs Uttar Pradesh PSC Set 1

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Leviathan was written by:

(a) Hegel

(b) James Mill

(c) Hobbes

(d) J.S. Mill

(e) None of these.

Answer: (c)

(2) Founder of utilitarian school of thought was:

(a) Edmund Burk

(b) Hume

(c) J.S. Mill

(d) James Mill

(e) None of these. Jeremy Bentham

Answer: (e)

(3) Locke laid down that state is:

(a) An end in itself

(b) Means to an end

(c) Unavoidable evil

(d) Legal necessity

(e) None of these.

Answer: (c)

(4) Rousseau‘s political philosophy furnished basis for:

(a) Political sovereignty

(b) Limited sovereignty

(c) Popular sovereignty

(d) Absolute sovereignty

(e) None of these.

Answer: (c)

(5) How many essentials are required to constitute a state?

(a) Three

(b) Four

(c) Five

(d) Six

(e) None of these.

Answer: (b)

6) Laissez Faire policy means:

(a) Withdrawal of ‘some restrictions’

(b) Fair legislation

(c) Control over trade

(d) Control over industry

(e) None of these.

Answer: (a)

(7) Materialistic interpretation of history was propounded by:

(a) Trotsky

(b) Lenin

(c) Bolsheviks

(d) Mensheviks

(e) None of these. (Karl Marx)

Answer: (e)

(8) Fascism as a political theory originated in:

(a) France

(b) Germany

(c) Italy

(d) Russia

(e) None of these.

Answer: (c)

(9) Plato wrote:

(a) Politics

(b) The Laws

(c) Political Economy

(d) Polity

(e) None of these.

Answer: (b)

Developed by: