Uttar Pradesh PSC Exam: Numerical Aptitude Questions (Practice_Test 5 of 12)

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Which one of the following fractions is the smallest?
    1. None of these

    Answer: b

  2. If the difference between the th part and rd part of a number is 4 what is the number?
    1. 60
    2. 100
    3. 80
    4. 120
    5. None of these

    Answer: d

  3. If x and y are + ive integers such that (3x + 7y) is a multiple of 11, then which of the following will also be divisible by 11?
    1. 4x + 6y
    2. x + y + 4
    3. 9x + 4y
    4. 4x − 9y
    5. None of these

    Answer: b

  4. If x and y are the two digits of the number 653 xy such that this number is divisible by so, then x + y is equal to
    1. 2
    2. 3
    3. 4
    4. 6
    5. None of these

    Answer: d

  5. What is the smallest number by which 3600 be divided to make it a perfect cube?
    1. 9
    2. 50
    3. 300
    4. 450
    5. 500

    Answer: d

  6. What may be substracted from 39468 to make it perfect square?
    1. 192
    2. 264 (dc) 246 (d) 280 (e) None of these

    Answer: b

  7. 1399 ⚹ 1399 = ?
    1. 1687401
    2. 1901541
    3. 1943211
    4. 1957201
    5. None of these

    Answer: d

  8. The product of two numbers is y/x. IF one of the numbers is x/y2, then the other one is
    1. y3/x2
    2. y2/x3
    3. x2/y
    4. x/y2
    5. x2/y2

    Answer: a

  9. Mukesh has twice as much money as Sohan and Sohan has 50 % more money than what Pankaj has. If the average money with them is ₹ 110, then Mukesh has
    1. ₹ 55
    2. ₹ 60
    3. ₹ 90
    4. ₹ 180
    5. ₹ 200

    Answer: d

  10. A cricketer has a certain average for 9 innings. In the tenth inning, he scores 100 runs, thereby increasing his average by 8 runs. His new average is
    1. 20 runs
    2. 24 runs
    3. 28 runs
    4. 32 runs
    5. None of these

    Answer: c

Developed by: