Statistics MCQs-Numerical Descriptive Statistics and Sampling Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET-Hindi : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

101. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 10. The covariance between x and y is given by:

a. 30.3

b. 43.1

c. 34.0

d. 27.4

e. 31.9

Answer: B

102. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 15. The covariance between x and y is given by:

a. 30.3

b. 43.1

c. 34.0

d. 27.4

e. 31.9

103. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 20. The covariance between x and y is given by:

a. 30.3

b. 43.1

c. 34.0

d. 27.4

e. 31.9

Answer: D

104. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm) , x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: and n = 12. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: A

105. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm) , x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: and n = 12. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: B

106. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm) , x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: and n = 12. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: C

107. A statistician wishes to examine the relationship between average monthly rainfall (in mm) , x, and number of road accidents, y, in a particular city. The following calculations have been done for you: and n = 12. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

108. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 7. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: A

109. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 8. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: B

110. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: . The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: C

111. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 10. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: D

112. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 5. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: A

113. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 10. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: B

114. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

Answer: C

115. You have been given a two-variable data set with the following calculations already completed: and n = 20. The equation of the least squares regression line is given by:

a.

b.

c.

d.

e. None of the above

116. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: and n = 8. What is the value of the gradient of the regression line between x and y?

a. 1.846

b. 1.474

c. 2.141

d. 1.795

e. 1.444

Answer: A

117. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: and n = 8. What is the value of the gradient of the regression line between x and y?

a. 1.846

b. 1.474

c. 2.141

d. 1.795

e. 1.444

Answer: B

118. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: and n = 8. What is the value of the gradient of the regression line between x and y?

a. 1.846

b. 1.474

c. 2.141

d. 1.795

e. 1.444

Answer: C

119. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: and n = 8. What is the value of the gradient of the regression line between x and y?

a. 1.846

b. 1.474

c. 2.141

d. 1.795

e. 1.444

Answer: D

120. You have been given the following calculated values for a set of data containing x and y values: and n = 8. What is the value of the intercept of the regression line between x and y?

a. -1.115

b. 1.212

c. -2.936

d. -0.821

e. 1.444

Answer: A

Developed by: