Uttarakhand PSC Exam: Medical Science MCQs (Practice_Test 18 of 135)

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Which of the following is the outermost layer of the epidermis?
    1. Stratum spinosum
    2. Stratum corneum
    3. Stratum granulosum
    4. Stratum basale

    Answer: b

  2. Which of the following is the deepest layer of the epidermis?
    1. Stratum spinosum
    2. Stratum corneum
    3. Stratum granulosum
    4. Stratum basale

    Answer: d

  3. Which of the following is beneath the stratum corneum?
    1. Stratum spinosum
    2. Stratum corneum
    3. Stratum granulosum
    4. Stratum basale

    Answer: c

  4. Vitamin D is created from ________ by skin cells.
    1. Dehydrocholesterol
    2. Cholesterol
    3. Hydrocholesterol
    4. Hydrodermis

    Answer: a

  5. Which of the following is another name for blackheads associated with acme?
    1. Pustules
    2. Sebaceous
    3. Eccrine
    4. Comedones

    Answer: d

  6. Which of the following identifies skin from a cadaver used in a burn graft?
    1. Homograft
    2. Autograft
    3. Allograft
    4. Xenograft

    Answer: a

  7. Which of the following is a disease characterized by hyperactive sebaceous glands and often associated with dandruff?
    1. Keloid
    2. Seborrhea
    3. Eczema
    4. Urticaria

    Answer: b

  8. Which of the following is a disease characterized by the presence of hives?
    1. Keloid
    2. Seborrhea
    3. Eczema
    4. Urticaria

    Answer: d

  9. Which of the following is a disease characterized by a skin rash that is blistering and itchy?
    1. Keloid
    2. Seborrhea
    3. Eczema
    4. Urticaria

    Answer: c

  10. Sebaceous glands secrete ________.
    1. Sebum
    2. Impetigo
    3. Serous
    4. Sirius

    Answer: a

Developed by: