Political Science 2007 Paper 2-Solved MCQs Uttarakhand PSC Exam Set 1

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) Which amendment in the U. S constitution limits the term of the president to two?

(a) 21st

(b) 22nd

(c) 23rd

(d) None of these

Answer: (b)

(2) Watergate scandal came to light in:

(a) 1973

(b) 1974

(c) 1975

(d) None of these (1971)

Answer: (d)

(3) The right to vote was given to women in Britain in:

(a) 1936

(b) 1948

(c) 1950

(d) None of these (1918)

Answer: (d)

(4) Known as the “Iron Lady” ?

(a) Condolisa Rice

(b) Margarate Thacher

(c) Indira Ghandi

(d) None of these

Answer: (b)

(5) The Indian president is elected for:

(a) 4 years

(b) 5 years

(c) 7 years

(d) None of these

Answer: (b)

(6) The united states of America consist of:

(a) 48 states

(b) 50states

(c) 52states

(d) None of these

Answer: (b)

(7) The American congress consist of:

(a) 535members

(b) 536 members

(c) 538 members

(d) None of these

Answer: (a)

(8) Russian president is elected for:

(a) 4 years (6 years from 2012)

(b) 5 years

(c) 6 years

(d) None of these

Answer: (a)

(9) The Turkish Grand National Assembly consist of:

(a) 450 members

(b) 500 members

(c) 550 members

(d) None of these

Answer: (c)

(10) Who was the main Leader of China after Independence?

(a) Lio Shao Chi

(b) Mao Tae Dong

(c) Chu Teh

(d) None of these

Answer: (b)

(11) The Iranian constitution consist of:

(a) 150 Articles

(b) 175 Articles

(c) 190 Articles

(d) None of these (177)

Answer: (d)

(12) The National people Congress in China is elected for:

(a) 4 years

(b) 5 years

(c) 6 years

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: