Uttarakhand PSC Exam: Political Science MCQs (Practice_Test 143 of 150)

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. The British Indian membership of Constituent Assembly did not include
    1. Communists
    2. Krishak Praja Samaj
    3. SC Federation
    4. Indian States

    Answer: d

  2. Which of the following items is wrongly matched?
    1. December 9,1947-Constituent Assembly՚s first meeting
    2. November 26,1949-the people of India adopted, enacted and gave to themselves the Constitution
    3. January 24,1950-the Constitution was finally signed by the members of the Constituent Assembly
    4. January 26,1950-the date of commencement of the Constitution

    Answer: a

  3. The Constitutional Adviser to the Constituent Assembly was
    1. Sachchidanand Sinha
    2. BN Rao
    3. Gopalaswamy
    4. HN Kunzru

    Answer: b

  4. Which of the following features does the Indian Constitution borrow from the Weimar Constitution of Germany?
    1. The idea of a federation with a strong centre
    2. The method of presidential elections
    3. The Emergency powers
    4. Provisions concerning the suspension of fundamental rights during National Emergency v

    Answer: d

  5. The Drafting Committee of the Constitution did not have as its member
    1. K M Munshi
    2. N G Ayyangar
    3. A Krishnaswami
    4. Sardar Patel

    Answer: d

  6. To produce the Constitution the Constituent Assembly took
    1. 2 years 11 months and 18 days
    2. 3 years 10 months and 10 days
    3. 4 years 11 months and 11 days
    4. 5 years 5 months and 5 days

    Answer: a

  7. Which of the following features and their source is wrongly matched?
    1. Judicial review-British practice
    2. Concurrent List-Australian Constitution
    3. Directive Principles-Irish Constitution
    4. Fundamental Rights-US Constitution

    Answer: a

  8. Which Constitution has inspired the Indian concepts of Rule of law, Parliamentary system and law-making procedure?
    1. US Constitution
    2. British Constitution
    3. Canadian Constitution
    4. All the above

    Answer: b

  9. The Constitution is declared to have been adopted and enacted by the
    1. Constituent Assembly
    2. People of India
    3. Indian Parliament
    4. British Parliament

    Answer: b

  10. Regarding India՚s Constitution we may say it is
    1. More rigid than flexible
    2. Very rigid
    3. More flexible than rigid
    4. Very flexible

    Answer: c

  11. India has been described by the Constitution as:
    1. A Federation of Sates
    2. Quasi-federal
    3. A Union of States
    4. None of these

    Answer: c

  12. In which of the following points is the Indian Constitution similar to that of USA?
    1. Rule of Law
    2. Fundamental Rights
    3. DPSP
    4. Rigid Constitution

    Answer: b

  13. The Constitution of India was adopted and came into force on
    1. November 26,1949/January 26,1950
    2. August 15,1947/November26,1950
    3. January 26,1949/November 26,1950
    4. November 26,1948/Janaury 26,1950

    Answer: a

  14. The Constituent Assembly met for the first time on
    1. December 9,1946
    2. December 9,1947
    3. December 9,1948
    4. December 9,1949

    Answer: a

Developed by: