Accounting Practice MCQs Competitive Exams Set 17

Doorsteptutor material for SSC-CGL is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1)Which of the following best describes the nature of an asset?

(a) Something with a ready market value

(b) An economic resource, which will provide some future benefits, owned by a business.

(c) The amount of the owner’s investment in a business

(d) None of these

Answer. (b)

(2) A balance sheet is prepared to find out financial position of a firm:

(a) For a specified period

(b) On a particular date

(c) At the time of sale of business

(d) None of these

Answer. (b)

(3) The preparation of work sheet:

(a) Constitutes creation of a formal financial statement

(b) Eliminates the need for entering adjusting entries in the journal

(c) Provides the information needed for journalizing adjusting and closing entries

(d) None of these

Answer. (d)

(4) Assets would be overstated if necessary, adjusting entry was omitted for:

(a) Expired Insurance

(b) Accrued Salaries

(c) Accrued Interest Earned

(d) None of these

Answer. (b)

(5) The book value of the depreciable asset is best defined as:

(a) The un-depreciated cost of the asset

(b) The price that the asset would fetch if offered for sale

(c) Accumulated depreciation of the asset since acquisition

(d) None of these

Answer. (a)

(6) Which of the following is not an intangible asset?

(a) A patent

(b) A trademark

(c) An investment in marketable securities

(d) None of these

Answer. (c)

(7) A company has current ratio of 2 to 1 at the end of year 1. Which one of the following transactions will increase this ratio?

(a) Sales of bonds payable at a discount

(b) Declaration of a 20% cash dividend

(c) Collection of a large account receivable

(d) None of these

Answer. (a)

(8) If sales increase by 10% from year 1 to 2 and cost of goods sold increases only 6%, the gross profit on sales will increase by:

(a) 4%

(b) 10%

(c) 6%

(d) None of these

Answer. (a)

(9) Which of the following is not an acceptable inventory method?

(a) Lower of cost or market

(b) Sales value

(c) Specific identification

(d) None of these

Answer. (b)

(10) which of the following amounts appears in both the income statement and balance sheet?

(a) Net Income

(b) Accumulated depreciation

(c) Dividends

(d) None of these

Answer. (a)

Developed by: