Aptitude Logical Reasoning Averages 2020 Competitive Exams Part 2

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

1. The average age of a husband and a wife is 23 years when they were married five years ago but now the average age of the husband, wife and child is 20 years(the child was born during the interval). What is the present age of the child?

A. 1 year

B. 2 years

C. 3 years

D. 4 years

Answer: D

2. A batsman in his 17th innings makes a score of 85 and their by increasing his average by 3. What is his average after the 17thinnings?

A. 34

B. 35

C. 36

D. 37

Answer: D

3. In a hostel there were 100 students. To accommodate 20 more students the average is decreased by rupees 5. But total expenditure increased by Rs.400. Find the total expenditure of the hostel now?

A. Rs.5000

B. Rs.4600

C. Rs.5400

D. Rs.2300

Answer: C

4. Visitors to show were charged Rs.15 each on the first day. Rs.7.50 on the second day, Rs.2.50 on the third day and total attendance on the three days were in ratio respectively. The average charge per person for the whole show is?

A. Rs.3

B. Rs.4.50

C. Rs.5.00

D. Rs.7.50

Answer: C

5. A building contractor employs 20 male, 15 female and 5 child workers. To a male worker he pays Rs.25 per day, to a female worker Rs.20 per day and a child worker Rs.8 per day. The average wage per day paid by the contractor is?

A. Rs.20

B. Rs.21

C. Rs.22

D. Rs.23

Answer: B

6. A man purchased 3 blankets @ Rs.100 each, 5 blankets @ Rs.150 each and two blankets at a certain rate which is now slipped off from his memory. But he remembers that the average price of the blankets was Rs.150. Find the unknown rate of two blankets?

A. Rs.150

B. Rs.225

C. Rs.250

D. None

Answer: D

7. The average temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 48 degrees and for Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 46 degrees. If the temperature on Monday was 42 degrees. Find the temperature on Friday?

A. 40 degrees

B. 38 degrees

C. 36 degrees

D. 34 degrees

Answer: D

8. The average age 9 members of a committee are the same as it was 2 years ago, because an old number has been replaced by a younger number. Find how much younger is the new member than the old number?

A. 7 years

B. 11 years

C. 18 years

D. 27 years

Answer: C

9. Nine men went to a hotel. Eight of them spent Rs.3 each over their meals and the ninth spent Rs.2 more than the average expenditure of all the nine. Determine the total money spent by them?

A. Rs.29.25

B. Rs.30.25

C. Rs.32

D. Rs.35

Answer: A

10. The average marks in mathematics scored by the pupils of a school at the public examination were 39. If four of these pupils who actually scored 5, 12, 15 and 19 marks at the examination had not been sent up, the average marks for the school would have been 44. Find the number of pupils sent up for examination from the school?

A. 20

B. 25

C. 30

D. 32

Answer: B

11. The average weight of 25 persons sitting in a boat had some value. A new person added to them whose weight was 46 kg only. Due to his arrival, the average weight of all the persons decreased by 5 kg. Find the average weight of first 25 persons?

A. 55 kg

B. 62 kg

C. 56 kg

D. None

Answer: D

12. The average salary per head of the entire staff of an office including the officers and clerks is Rs.90. The average salary of officers is Rs.600 and that of the clerks is Rs.84. If the number of officers is 2, find the number of officers in the office?

A. 1540

B. 960

C. 840

D. 1020

Answer: D

13. Three years ago the average age of a family of six members was 19 years. A boy have been born, the average age of the family is the same today. What is the age of the boy?

A. 1 year

B. 1.5 years

C. 2 years

D. years

Answer: A

14. The average of five results is 46 and that of the first four is 45. The fifth result is?

A. 1

B. 10

C.

D. 50

Answer: D

15. The average of 11 results is 50, if the average of first six results is 49 and that of the last six is 52. Find the sixth result?

A. 46

B. 56

C. 34

D. 57

Answer: B

Developed by: