Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 Competitive Exams Part 10

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

1. Bhajan Singh purchased 120 reams of paper at ₹ 80 per ream. He spent ₹ 280 on transportation. Paid octroi at the rate of 40 paise per ream and paid ₹ 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8 % . What must be the selling price per ream?

A. ₹ 86

B. ₹ 87.48

C. ₹ 89

D. ₹ 90

Answer: D

2. A man sells a car to his friend at 10 % loss. If the friend sells it for ₹ 54000 and gains 20 % . The original C. P of the car was:

A. ₹ 25000

B. ₹ 37500

C. ₹ 50000

D. ₹ 60000

Answer: C

3. The cost price of an article which on being sold at a gain of 12 % yields ₹ 6 more than when it is sold at a loss of 12 % is:

A. ₹ 30

B. ₹ 25

C. ₹ 24

D. ₹ 20

Answer: B

4. A person bought an article and sold it at a loss of 10 % if he had bought it for 20 % less and sold it for ₹ 55 more he would have had a profit of 40 % . The C. P of the article is:

A. ₹ 200

B. ₹ 225

C. ₹ 250

D. None of these

Answer: C

5. At what price must kantilal sell a mixture of 80 kg sugar at ₹ 6.75 per kg with 120 kg at ₹ 8 per kg to gain 20 % ?

A. ₹ 7.50 per kg

B. ₹ 8.20 per kg

C. ₹ 8.85 per kg

D. ₹ 9 per kg

Answer: D

6. Subhash purchased a tape recorder at of its selling price and sold it at 8 % more than its S. P. His gain is:

A. 8 %

B. 10 %

C. 18 %

D. 20 %

Answer: D

7. A discount series of 10 % , 20 % and 40 % is equal to a single discount of:

A. 50 %

B. 56.8 %

C. 60 %

D. 70.28 %

Answer: B

8. The ratio of the prices of three different types of cars is . If the difference between the costliest and the cheapest cars is ₹ 60000 the price of the car of modest price is:

A. ₹ 80000

B. ₹ 100000

C. ₹ 140000

D. ₹ 120000

Answer: B

9. Kabir buys an article with 25 % discount on its marked price. He makes a profit of 10 % by selling it at ₹ 660. The marked price is:

A. ₹ 600

B. ₹ 700

C. ₹ 800

D. ₹ 685

Answer: C

10. An umbrella marked at ₹ 80 is sold for ₹ 68. The rate of discount is:

A. 15 %

B. 12 %

C.

D. 20 %

Answer: A

11. A retailer buys a sewing machine at a discount of 15 % and sells it for ₹ 1955. Thus, he makes a profit of 15 % . The discount is:

A. ₹ 270

B. ₹ 290

C. ₹ 300

D. None of these

Answer: C

12. A Shopkeeper earns a profit of 12 % on selling a book at 10 % discount on the printed. The ratio of the cost price and the printed price of the book is:

A.

B.

C.

D. None of these

Answer: A

13. While selling the watch, a shopkeeper gives a discount of 5 % if he gives a discount of 7 % he earns ₹ 15 less as profit. The marked price of the watch is:

A. ₹ 697.50

B. ₹ 712.50

C. ₹ 787.50

D. None of these

Answer: D

14. A trader lists his articles 20 % above C. P and allows a discount of 10 % on cash payment. His gain percent is:

A. 10 %

B. 8 %

C. 5 %

D. 6 %

Answer: B

15. The marked price is 10 % higher than the cost price. A discount of 10 % is given on the marked price, in this kind of sale the seller

A. Bears no loss no gain

B. gains

C. loses 1 %

D. None of these

Answer: C

Developed by: