Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2019 Competitive Exams Part 7

Download PDF of This Page (Size: 143K)

1. Find the mean proportional of the following pairs of numbers 6 and 24.

A. 8

B. 12

C. 16

D. 18

E. None of these

Ans: B

2. Find the mean proportional of the following pairs of numbers 50 and 512.

A. 80

B. 120

C. 160

D. 200

E. None of these

Ans: C

3. A gardener wants to plant trees in his garden in rows in such a way that the number of trees in each row to be the same. If there are 24 rows the number of trees in each row is 42 if there are 12 more rows find the number of trees in each row?

A. 63

B. 28

C. 48

D. 32

E. None of these

Answer: B

4. In an exam, a candidate secured 504 marks out of the maximum mark of M. If the maximum mark M is converted into 800 marks, he would have secured 384 marks. What is the value of M?

A. 750

B. 1200

C. 1125

D. 975

E. None of these

Answer: E

5. In a fort, there are 1200 soldiers. If each soldier consumes 3 kg per day, the provisions available in the fort will last for 30 days. If some more soldiers join, the provisions available will last for 25 days given each soldier consumes kg per day. Find the number of soldiers joining the fort in that case.

A. 420

B. 528

C. 494

D. 464

E. None of these

Answer: B

6. 15 binders can bind 1400 books in 21 days. How many binders will be required to bind 1600 books in 20 days?

A. 14

B. 18

C. 24

D. 28

E. None of these

Answer: B

7. 150 men consume 1050 kg of rice in 30 days. In how many days will 70 men consume 980 kg of rice?

A. 30

B. 60

C. 45

D. 90

E. None of these

Answer: B

8. If , then is equal to:

A.

B.

C.

D.

Answer: D

9. If , and , then is:

A.

B.

C.

D.

Answer: C

10. If , then is :

A.

B.

C.

D.

Answer: C

Developed by: