Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2019 Competitive Exams Part 6

Download PDF of This Page (Size: 152K)

1. A sum fetched a total simple interest of Rs. at the rate of p.a. in 5 years. What is the sum?

A. Rs.

B. Rs.

C. Rs.

D. Rs.

Answer: D

2. Rs. 800 becomes Rs. 956 in 3 years at a rate of S.I. If the rate of interest is increased by , what amount will Rs. 800 become in 3 years?

A. Rs.

B. Rs. 1025

C. Rs. 1052

D. None of these

Answer: C

3. A certain amount earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been more, how much more interest would it have earned?

A. Rs. 35

B. Rs. 245

C. Rs. 350

D. Cannot be determined

Answer: D

4. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 6 years and that for 9 years?

A.

B.

C.

D. Data inadequate

Answer: C

5. Naveen borrowed some money at the rate of p.a. for the first three years, p.a. for the next five years and p.a. for the period beyond eight years. If the total interest paid by him at the end of eleven years is Rs. 8160, how much money did he borrow?

A. Rs. 8000

B. Rs. 10000

C. Rs. 12000

D. Data inadequate

Answer: A

6. An automobile financier claims to be lending money at S.I., but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of , the effective rate of interest becomes?

A.

B.

C.

D. None of these

Answer: B

7. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is?

A. Rs. 650

B. Rs. 690

C. Rs. 698

D. Rs. 700

Answer: C

8. A sum of money lent out at S.I. amounts to Rs. 720 after 2 years and to Rs. 1020 after a further period of 5 years. The sum is?

A. Rs. 500

B. Rs. 600

C. Rs. 700

D. Rs. 710

Answer: B

9. A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

10. At what rate percent of simple interest will a sum of money double itself in 12 years?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

11. At what rate percent per annum will the simple interest on a sum of money be of the amount in 10 years?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

12. In how much time would the simple interest on a certain sum be times the principal at per annum?

A. years

B. years

C. years

D. years

Answer: A

13. A sum of money becomes of itself in 3 years at a certain rate of simple interest. The rate per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

14. A lends Rs. 2500 to B and a certain to C at the same time at p.a. simple interest. If after 4 years, A altogether receives Rs. 1120 as interest from B and C, then the sum lent to C is?

A. Rs. 700

B. Rs. 1500

C. Rs. 4000

D. Rs. 6500

Answer: B

15. A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

Developed by: