Reasoning Paper 2 Most Important Questions and Answers Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for ISS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Directions:

(Q. 12 – 16) Each question contains six or seven statements followed by four sets of combinations of three. Choose the set in which the statements are logically related.

12. (1) All books are having pages.

(2) All kings are having pages.

(3) All kings are books.

(4) Some heavy things are having pages.

(5) Some heavy things are books.

(6) Some books are heavy.

(7) Some heavy things are having pages.

Choose the Correct Option

(A) 1,2, 3

(B) 6,1, 4

(C) 4,6, 1

(D) 1,5, 7

Ans: (D)

13. (1) No athletes are vegetarians.

(2) All cricket players are athletes.

(3) Some athletes play cricket.

(4) Some cricket players are vegetarians.

(5) No cricket player is a vegetarian.

(6) All athletes are vegetarians.

Choose the Correct Option

(A) 1,2, 5

(B) 3,4, 1

(C) 1,5, 2

(D) 2,5, 6

Ans: (A)

14. (1) All grandmothers cook well.

(2) No man is a grandmother.

(3) Some men do not cook well.

(4) All those who cook well are men.

(5) No one who cooks well is a man.

(6) All those who cook well are grandmothers.

(7) Some men are not grandmothers.

Choose the Correct Option

(A) 2,6, 5

(B) 2,5, 6

(C) 1,4, 2

(D) 6,4, 7

Ans: (B)

15. (1) Looting is a crime.

(2) Some crooked people are criminals.

(3) All those involved in looting are criminals.

(4) Some crooked people are involved in looting.

(5) All criminals are looked down in society.

(6) Some crooked people are not criminals.

Choose the Correct Option

(A) 1,4, 6

(B) 3,6, 2

(C) 1,2, 6

(D) 3,4, 2

Ans: (D)

16. (1) Some women are those who are successful in life.

(2) Some men are those who have patience.

(3) No man is a woman.

(4) All those who have patience are successful in life.

(5) Some who are successful in life are men.

(6) Some men are not those are successful in life.

Choose the Correct Option

(A) 1,3, 6

(B) 4,2, 6

(C) 1,5, 3

(D) 2,4, 5

Ans: (B)

Directions:

(Q. 17 – 21) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered (I) and (II) . You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Give answers:

(A) If the data in statement (I) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (II) alone are not sufficient to answer the question

(B) If the data in statement (II) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (I) alone are not sufficient to answer the questions

(C) If the data even in both statements (I) and (II) together are not sufficient to answer the question

(D) If the data in both statement (I) and (II) together are necessary to answer the question.

17. In which direction is Mahatma՚s statue facing?

I. The statue is towards the northern end of the city.

II. The statue՚s shadow falls towards East at 5 o՚clock in the evening.

Ans: (C)

18. What is the total number of pupils in the final year class?

I. The number of boys in the final year class is twice as much as the number of girls in that class.

II. The sum of the ages of all the pupils in the class is 399 years and their average age is 19 years.

Ans: (B)

19. Who is the tallest among A, B, C and D?

I. A is taller than C.

II. B is taller than C and D.

Ans: (C)

20. How many Sundays are there in a particular month of a particular year?

I. The month begins on Monday.

II. The month ends on Wednesday.

Ans: (D)

21. What is the total number of pages in this book?

I. I counted 132 pages from the beginning of this book.

II. My wife counted 138 pages starting from the end of the same book.

Ans: (C)

Developed by: