Reasoning Paper 3 Most Important Questions and Answers Part 1

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

1. What should come in the place of (?) in the given series?

ACE, FGH, PON?

(A) KKK

(B) JKI

(C) HJH

(D) IKL

Ans. (A)

2. Typist: Typewriter:: Writer?

(A) Script

(B) Pen

(C) Paper

(D) Book

Ans. (B)

3. Paint: Artist:: Wood?

(A) Furniture

(B) Forest

(C) Fire

(D) Carpenter

Ans. (D)

4. acme: mace:: alga?

(A) glaa

(B) gaal

(C) laga

(D) gala

Ans. (D)

5. EIGHTY: GIEYTH:: OUTPUT?

(A) UTOPTU

(B) UOTUPT

(C) TUOUTP

(D) TUOTUP

Ans. (D)

6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to —

(A) Teacher

(B) School

(C) Student

(D) Tuition

Ans. (C)

7. Fill in the missing letter in the following series — S, V, Y, B?

(A) C

(B) D

(C) E

(D) G

Ans. (C)

8. What should come in the place of question mark in the following series?

3, 8, 6,14, 20?

(A) 11

(B) 10

(C) 8

(D) 9

Ans. (D)

9. Select the correct option in place of the question mark.

AOP, CQR, EST, GUV?

(A) IYZ

(B) HWX

(C) IWX

(D) JWX

Ans. (C)

10. What should come in the place of question mark in the following series?

1, 4, 9,25, 36?

(A) 48

(C) 52

(B) 49

(D) 56

Ans. (B)

Directions:

(Q. 11 to 14) : Select the one which is different from the other three.

11. (A) Bokaro

(B) Jamshedpur

(C) Bhilai

(D) Agra

Ans. (D)

12. (A) January

(B) February

(C) July

(D) December

Ans. (B)

13. (A) Bible

(B) Panchsheel

(C) Geeta

(D) Quran

Ans. (B)

14. (A) Star

(B) Sun

(C) Sky

(D) Moon

Ans. (C)

Developed by: