Question Bank & Answer Key of Fundamental of Computers Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for Bank-PO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

1. The term ‘Computer’ is derived from..........

a. Latin

b. German

c. French

d. Arabic

Answer : A

2. Who is the inventor of “Difference Engine”?

a. Allen Turing

b. Charles Babbage

c. Simur Cray

d. Augusta Adaming

Answer : B

3. Who is the father of Computer?

a. Allen Turing

b. Charles Babbage

c. Simur Cray

d. Augusta Adaming

Answer :B

4. Who is the father of Computer science?

a. Allen Turing

b. Charles Babbage

c. Simur Cray

d. Augusta Adaming

Answer : A

5. Who is the father of personal computer?

a. Edward Robert

b. Allen Turing

c. Charles Babbage

d. None of these

Answer : A

6. A CPU contains

a. a card reader and a printing device

b. an analytical engine and a control unit

c. a control unit and an arithmetic logic unit

d. an arithmetic logic unit and a card reader

Answer :C

7. Which of the following controls the process of interaction between the user and the operating

system?

a. User interface

b. Language translator

c. Platform

d. Screen saver

Answer : A

8. The first computers were programmed using

a. assembly language

b. machine language

c. source code

Answer : B

9. ..........is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices.

a. network

b. peripheral

c. expansion board

d. digital device

Answer : A

10. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called

a. Entry codes

b. Passwords

c. Security commands

d. Code words

Answer : B

11. Which of the following statements is true?

a. Minicomputer works faster than Microcomputer

b. Microcomputer works faster than Minicomputer

c. Speed of both the computers is the same

d. The speeds of both these computers cannot be compared with the speed of advanced

Answer : A

12. You organize files by storing them in

a. archives

b. folders

c. indexes

d. lists

Answer : B

13. What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer Network?

a. Printers

b. Speakers

c. Floppy disk drives

d. Keyboards

Answer : A

14. Which device is required for the Internet connection?

a. Joystick

b. Modem

c. CD Drive

d. NIC Card

Answer : B

15. What is a light pen?

a. A Mechanical Input device

b. Optical input device

c. Electronic input device

d. Optical output device

Answer : B

16. UNIVAC is

a. Universal Automatic Computer

b. Universal Array Computer

c. Unique Automatic Computer

d. Unvalued Automatic Computer

Answer : A

17. CD-ROM stands for

a. Compactable Read Only Memory

b. Compact Data Read Only Memory

c. Compactable Disk Read Only Memory

d. Compact Disk Read Only Memory

Answer : A

18. ALU is

a. Arithmetic Logic Unit

b. Array Logic Unit

c. Application Logic Unit

d. None of above

Answer : A

19. VGA is

a. Video Graphics Array

b. Visual Graphics Array

c. Volatile Graphics Array

d. Video Graphics Adapter

Answer : A

20. IBM 1401 is

a. First Generation Computer

b. Second Generation Computer

c. Third Generation Computer

d . Fourth Generation Computer

Answer : B

Developed by: