MCQ Choice of Question and Answers in Biology Part 12

Doorsteptutor material for AIIMS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. Structural and functional unit of nervous system is

(a) Nephron

(b) Neuron

(c) Giant cells

(d) Neuroglia

Answer: b

2. The process of neuron that carries sensation away from the cell body is

(a) Axon

(b) Dendrite

(c) Mossy fibers

(d) Soma

Answer: a

3. Brain develops from:

(a) Endoderm

(b) Ectoderm

(c) Mesoderm

(d) None of the above

Answer: b

4. CSF is mainly formed in

(a) Lateral ventricles

(b) Central canal

(c) Fourth ventricle

(d) Sagittal sinus

Answer: a

5. Nissl granules are found in the neuron except in

(a) Axon hillock

(b) Cell body

(c) Cell membrane

(d) Cytoplasm

Answer: a

6. Outermost covering of brain is

(a) Pia

(b) White matter

(c) Dura

(d) Arachnoid

Answer: c

7. Spot the wrong match

(a) Parietal lobe: concerned with motor functions

(b) Temporal lobe: concerned with hearing

(c) Occipital lobe: concerned with vision

(d) Limbic lobe: control autonomic functions

Answer: a

8. Primary visual area corresponds to Brodmann area number

(a) 8

(b) 4,6

(c) 17

(d) 1,2

Answer: c

9. Broca՚s speech area corresponds to Brodmann area number

(a) 44

(b) 8

(c) 17

(d) 4,6.

Answer: a

10. Wernicke՚s area corresponds to Brodmann area number

(a) 17

(b) 22

(c) 44

(d) 8

Answer: b

11. The sensation which has no relay in thalamus

(a) Olfaction

(b) Pain

(c) Fine touch

(d) Pressure.

Answer: a

12. Loss of memory is termed

(a) Aphakia

(b) Anosmia

(c) Ageusia

(d) Amnesia.

Answer: d

13. False statement about the ANS

(a) Innervates all tissue of body.

(b) Also called vegetative nervous system.

(c) Sympathetic nervous system is a part of it.

(d) Parasympathetic nervous system is a part of it.

Answer: a

14. The junction between two neurons is

(a) Reflex

(b) Telodendria

(c) Synapse

(d) soma

Answer: c

15. Following are the parts of a chemical synapse between neurons except

(a) presynaptic terminal

(b) Motor End Plate

(c) Postsynaptic terminal

(d) Synaptic cleft

Answer: b

Developed by: