MCQ Choice of Question and Answers in Biology Part 15

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

36. In spinal cord the dorsal root is sensory and ventral root is motor. The law which states this arrangement is

(a) Laplace Law

(b) Marey՚s Law

(c) Bell- Magendie Law

(d) Weber Fechner Law

Answer: c

37. Nociceptive (pain) stimuli are transmitted by

(a) Pacinian corpuscle

(b) Naked nerve endings

(c) Merkel՚s disc

(d) Ruffini՚s end organ

Answer: b

38. Following are the special sensations except

(a) Pressure

(b) Vision

(c) Olfaction

(d) Taste.

Answer: a

39. Refractive media of eye are following except

(a) Sclera

(b) Cornea

(c) Lens

(d) Aqueous humor.

Answer: a

40. The receptor for audition is

(a) Taste buds

(b) Hair cells

(c) Macula

(d) Photoreceptors

Answer: b

41. Outermost layer of the eye ball is

(a) Choroid

(b) Retina

(c) Sclera

(d) Iris

Answer: c

42. Site of production of aqueous humour is

(a) Iris

(b) Conjunctiva

(c) Choroid

(d) Ciliary body

Answer: d

43. Normal intraocular pressure is

(a) 10 - 20 cm of Hg

(b) 10 - 20 mm of Hg

(c) 5 - 6 mm Hg

(d) 0 - 10 mm Hg.

Answer: b

44. Aqueous humor is absorbed through

(a) Sclera

(b) Ciliary body

(c) Canal of Schlemm

(d) Iris

Answer: c

45. Opacity of the lens is called

(a) Myopia

(b) Glaucoma

(c) Astigmatism

(d) Cataract

Answer: d

Developed by: