MCQ Choice of Question and Answers in Biology Part 18

Doorsteptutor material for NEET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

66. Ear is most sensitive to frequencies of

(a) 300 - 500

(b) 1000 - 3000

(c) 10000 - 20000

(d) 16 - 2000

Answer: b

67. Scala vestibuli and scala media are separated by (a) Secondary tympanic membrane

(b) Tectorial membrane

(c) Reissner՚s membrane

(d) Basilar membrane

Answer: c

68. The auditory receptors are present on

(a) Basilar membrane

(b) Tectorial membrane

(c) Reissner՚s membrane

(d) Tympanic membrane.

Answer: a

69. During transmission of sound from middle to internal ear, total pressure with in middle ear increases by

(a) 1.2 to 1.3 times

(b) 17 times

(c) 20 to 22 times

(d) 12 to 13 times

Answer: c

70. The base of stapes is in contact with

(a) Oval window

(b) Middle ear

(c) Eustachian tube

(d) Round window

Answer: a

71. The basal part of basilar membrane responds to

(a) No sound

(b) High pitched sound

(c) Low pitched sound

(d) All sounds

Answer: b

72. The structure in the ear responsible for maintenance of balance is

(a) cochlea

(b) Cerebellum

(c) Vestibular apparatus

(d) Incus

Answer: c

73. Receptors in semicircular canal are

(a) Crista ampullaris

(b) Organ of corti

(c) Otolith

(d) Macula

Answer: a

74. The otolith organs comprise

(a) Cochlea

(b) Utricle

(c) Scala media

(d) Helicotrema.

Answer: b

75. The otolith organ saccule and utricles are stimulated by

(a) Rotational movement

(b) Gravity

(c) Temperature

(d) All of the above

Answer: b

Developed by: