MCQ Choice of Question and Answers in Biology Part 3

Doorsteptutor material for Subject-SAT is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

27. Zymogen cells of gastric gland secret

(a) Chymotrypsin

(b) Trypsinogen

(c) Pepsin

(d) Pepsinogen

Answer: d

28. Bilirubin and biliverdin are mainly present in

(a) Stomach

(b) Bile

(c) Blood

(d) Retina

Answer: b

29. As the masticated food passes through oesophagus

(a) Cardiac sphincter constricts

(b) Pyloric sphincter relaxes

(c) Stomach shows receptive relaxation

(d) Duodenum constricts.

Answer: c

30. Volume of gastric juice produced per day is

(a) 500 ml

(b) 1200 ml

(c) 2500 ml

(d) 4000 ml

Answer: b

31. Chief cells of stomach secrete

(a) Intrinsic factor

(b) HCL

(C) Mucous

(d) Pepsinogen

Answer: d

32. Gastric secretions

(a) Are enhanced by mere thought of food

(b) Contains a factor which helps in absorption of vitamin

(c) Acidic in pH

(d) All of the above

Answer: d

33. The following are true for stomach except

(a) Secrets enzymes like trypsin, amylase

(b) Empties more rapidly in response to liquid than to solid diet

(c) Shows receptive relaxation

(d) Stores food

Answer: a

34. Atrophy of gastric mucosa produces

(a) Pernicious anemia

(b) Indigestion

(c) Hyper acidity

(d) Belching

Answer: a

35. Intrinsic factor is required for the absorption of

(a) Vitamin A

(b) Vitamin

(c) Vitamin

(d) Vitamin C

Answer: c

36. Gastrin is produced from

(a) Parietal cells

(b) Peptic cells

(c) Mucous cells

(d) G-cells

Answer: d

Developed by: