MCQ Choice of Question and Answers in Biology Part 4

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of your exam.

37. Gastrin

(a) Is an enzyme

(b) Is a polypeptide

(c) Is produced from parietal cells

(d) Inhibits gastric secretion.

Answer: b

38. Intrinsic factor which helps in the absorption of vitamin B12 is produced by

(a) Parietal cells of stomach

(b) Chief cells of stomach

(c) Goblet cells

(d) Liver cells

Answer: a

39. Which of the following is not a function of stomach

(a) Reservoir of food

(b) Absorbs vitamin B12

(c) Release of food at a controlled rate in the duodenum

(d) Provides HCl which kills many ingested bacteria

Answer: b

40. Peptic ulcer is caused due to infection of

(a) Helicobacter pylori

(b) H. Influenza

(c) Streptococcus

(d) Staphylococcus

Answer: a

41. Liver weighs around

(a) 500 gm

(b) 750 gm

(c) 1500 gm

(d) 2500 gm

Answer: c

42. Normal serum bilirubin level is

(a) 0.1 to 0.3 mg %

(b) 0.2 to 0.8mg %

(c) 1 to 3 mg %

(d) 2 to 8 mg %

Answer: b

43. Peptic ulcer is caused due to

(a) Alcohol

(b) Anti-inflammatory drugs

(c) Smoking

(d) All of the above

Answer: d

44. Phases of gastric secretion include all except

(a) Cephalic phase

(b) Pharyngeal phase

(c) Gastric phase

(d) Intestinal phase

Answer: b

45. Kupffer cells are

(a) Present in the liver

(b) Protective in nature

(c) Modified macrophages

(d) All of the above

Answer: d

46. Bile is produced in

(a) Gall bladder

(b) Liver

(c) Pancreas

(d) Spleen

Answer: b

Developed by: