MCQ Choice of Question and Answers in Biology Part 5

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

47. Liver is the only organ normally involved in

(a) Degradation of hemoglobin

(b) Synthesis of heparin

(c) Synthesis of urea

(d) Conversion of glycogen to glucose.

Answer: c

48. The hepatic cells

(a) Can store vitamins like B12, A, D

(b) Detoxify certain drugs

(c) Converts amino acid into glucose

(d) All of the above

Answer: d

49. What % of liver can be removed without producing ill effects on the body

(a) 40 %

(b) 60 %

(c) 80 %

(d) 100 %

Answer: c

50. Cholelithiasis is

(a) Bile salts and bile pigments

(b) Stone in gall bladder

(c) Substance that causes contraction of gall bladder

(d) Substances that increase biliary secretion.

Answer: b

51. Jaundice is due to

(a) Excessive breakdown of RBCs

(b) Damage to liver cells

(c) Obstruction of biliary tract

(d) All of the above

Answer: d

52. Secretions of liver and bile enter the duodenum through

(a) Interlobular duct

(b) Hepatic duct

(c) Cystic duct

(d) Common bile duct

Answer: d

53. The capacity of gall bladder is around

(a) 500ml

(b) 250 ml

(c) 150 ml

(d) 50 ml

Answer: d

54. Main stimulus for the contraction of gall bladder is

(a) Thyroxine

(b) Cholecystokinin

(c) Gastrin

(d) Secretin

Answer: b

55. Man is unable to digest

(a) Lactose

(b) Dextrin

(c) Glycogen

(d) Cellulose

Answer: d

56. Cholecystectomy is removal of

(a) Pancreas

(b) Liver

(c) Gall bladder

(d) Spleen

Answer: c

Developed by: