MCQ Choice of Question and Answers in Biology Part 8

Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

77. Beriberi is caused by the deficiency of

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B1

(c) Vitamin B2

(d) Vitamin B12

Answer: b

78. Vitamin necessary for blood clotting is

(a) Vitamin A

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) Vitamin K

Answer: d

79. Vitamin essential for normal vision is

(a) Vitamin A

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) Vitamin K

Answer: a

80. Beri- beri, Scurvy and Rickets are respectively caused by efficiency of vitamin

(a) B, D and C

(b) B, C and D

(c) D, B and A

(d) A, D and C

Answer: b

81. Deficiency of vitamin E produces

(a) Night blindness

(b) Sterility

(c) Scurvy

(d) Rickets

Answer: b

82. Which of the following pair is characterized by 3Ds- dermatitis, diarrhea and dementia

(a) Nicotinamide- Pellagra

(b) Iodine- Goiter

(c) Thiamine- Beri- beri

(d) Vitamin K- bleeding disorder

Answer: a

83. Vitamin K is required for

(a) Change of prothrombin to thrombin

(b) Change of fibrinogen to fibrin

(c) Formation of Thromboplastin

(d) Synthesis of prothrombin

Answer: d

84. The digestive juice which lacks in enzyme but aids in digestion

(a) Gastric juice

(b) Succus entericus

(c) Bile

(d) Chyme

Answer: c

85. Liver can synthesize following proteins except

(a) Albumin

(b) Gamma-globulin

(c) Fibrinogen

(d) Prothrombin

Answer: b

86. Due to less amount of Iodine in water, metamorphosis of frog tadpole is

(a) Delayed

(b) Stopped

(c) Accelerated

(d) Not affected

Answer: a

Developed by: